Bileći pola miliona KM od solarne elektrane

04.12.2021. 11:35
1
IZVOR: nezavisne.com

Kompanije EFT solarna elektrana (SE) Bileća i "Dongfang Electric Corporation" potpisale su ugovor za projektovanje, isporuku i izgradnju solarne elektrane Bileća instalisane snage 60 megavat-pikova.

Ugovor je potpisan u četvrtak, saopšteno je iz EFT grupe.

Početak realizacije ugovora očekuje se u drugom kvartalu 2022. godine, a početak komercijalnog rada SE Bileća, sa godišnjom proizvodnjom električne energije od 100 gigavat-časova sredinom 2023. godine.

Kako je ranije saopšteno, ova firma, koja radi u okviru EFT grupe, prodavaće struju iz buduće solarne elektrane u opštini Bileća na tržištu, a trebalo bi da ima pravo i da je izvozi.

Na zvaničnoj stranici ove kompanije navodi se da je koncesija dodijeljena na 50 godina i uključuje perioSolarna elektranad projektovanja i izgradnje od tri godine i period korištenja u trajanju od 47 godina.

- Period projektovanja i izgradnje označava period za izradu tehničke dokumentacije, pribavljanje neophodnih dozvola, izgradnju, montažu opreme, ispitivanje i probni rad postrojenja do početka komercijalnog rada. Procijenjena ukupna vrijednost projekta je 43,5 miliona, evra dok se početak komercijalnog rada SE Bileća očekuje 2023. godine - navodi se na njihovoj stanici.

Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća, rekao je za "Nezavisne novine" da će izgradnja velike solarne elektrane Bileći donijeti benefite te da bi od velikog značaja bilo da se novim zakonom reguliše da i mali proizvođači električne energije uđu u sistem plaćanja naknada lokalnim zajednicama.

- Opština Bileća trebalo bi od solarne elektrane da dobija oko 550.000 KM na godišnjem nivou, što je za nas veliki novac. Značajno je napomenuti da je od ukupno 138 malih solarnih elektrana, koliko ih ima u Republici Srpskoj, 61 sa područja Bileće - naveo je Vujović.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je u aprilu 2020. godine firmi EFT SE Bileća dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća. Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina.

- Koncesionar će, u periodu trajanja koncesije, proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza. Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM/kWh od čega će 95 odsto biti usmjereno u budžet opštine Bileća - rečeno je tada iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Dodaju da je koncesionar prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 700.000 KM.

EFT je obavezan da plaća 5,5 maraka ili 2,8 evra po megavat-satu proizvedenom u svojoj prvoj solarnoj elektrani.

Procedura dobijanja koncesije započeta je u januaru prošle godine nakon što je kompanija izrazila interesovanje, pa je Vlada proglasila poseban interes nad dijelom nepokretnosti u svom vlasništvu u toj opštini.

Sadašnji koncesionar dobio je bonus u poenima za svoj prijedlog tehničkog i finansijskog rješenja.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  T 04.12.2021. 13:46
  Mozda pola milijarde km a pola milona nikako. Al ko radi taj i grijesi.
Povezane vijesti
U Bileći zapaljen automobil policajca U Bileći zapaljen automobil policajca
Hodočasnici iz Istočnog Sarajeva na prijemu kod načelnika opštine Bileća Hodočasnici iz Istočnog Sarajeva na prijemu kod načelnika opštine Bileća
Vladika Dimitrije osveštao hram u Trnovom Dolu kod Bileće Vladika Dimitrije osveštao hram u Trnovom Dolu kod Bileće
Najčitanije
 • ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
  19h 16m
  4
 • Tradicionalno druženje Ilidžanaca (FOTO)
  19h 6m
  2
 • Helikopter aktivan na terenu, izbačeno 25 tona vode, otežani uslovi za gašanje vatre
  19h 21m
  0
 • Zaštitite svoje ljubimce od toplotnog udara
  23h 19m
  5
 • Napici koji će osvježiti ljeto
  9m
  0