Бившем директору УИО БиХ пет и по година затвора

20.10.2022. 15:31
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ донијело је другостепену пресуду којом је бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић осуђен на пет и по година затвора, док је Анес Садиковић осуђен на двије године робије.

Суд БиХ је у првостепеној пресуди Чаушевића осудио на казну затвора у трајању од девет година, док је Садиковић осуђен на двије године затвора. Првостепеном пресудом за примање дара Чаушевић је осуђен на четири године, а за прање новца на шест година.

Суд је тада Чаушевићу изрекао јединствену казну затвора у трајању од девет година, а Анесу Садиковићу казну затвора у трајању од двије године.  

Жалбе Чаушевићевих и Садиковићевих адвоката на дио првостепене пресуде из 27. маја одбијене су као неосноване.

Међутим, дјелимично је уважена жалба Тужилаштва Босне и Херцеговине на пресуду Чаушевићу те је преиначена на начин да му је за кривично дјело примање дара и других облика користи изречена затворска казна у трајању од пет година и шест мјесеци, у коју ће се урачунати вријеме које провео у затвору од 18. јуна 2014. до 12. септембра 2014. године.

- Жалба Тужилаштва БиХ у односу на тачку 2 ослобађајућег дијела пресуде је одбијена као неоснована и првостепена пресуда је у наведеном дијелу потврђена - образложено је.

Уважена је жалба Чаушевићевих адвоката на пресуду о одузимању имовинске користи, као и на одлуку о трошковима поступка овог дијела осуђујуће пресуде. Пресуда у овом дијелу је укинута и одређен је претрес пред вијећем Апелационог одјељења.

Чаушевић је проглашеним кривим за кривично дјело примање дара и других облика користи и прање новца. Садиковић је проглашеним кривим за кривично дјело давање дара и других облика користи. Чаушевић је ослобођен оптужбе да је починио злоупотребу положаја или овлашћења.

- Првостепеном пресудом је наложено да се Чаушевићу одузме имовинска корист, тј. 575.239 КМ стечен чињењем кривичног дјела - саопштили су из Суда БиХ.

Против другостепене пресуде жалба није дозвољена.

Према оптужници, постојао је договор да ће Чаушевић фаворизовати Садиковићеве и компаније Сединета Карића, такође познатог као „краљ текстила“, који је прије пет година након споразумног признања кривице осуђен на годину затвора због давања дара и других облика користи.

Њиховим компанијама су наводно наплаћиване ниже цијене по фактурама у односу на оне стварне, њихова роба није детаљно прегледавана и исти дан је пролазила кроз царину, што није био случај са робом других фирми.

Тврди се да је Чаушевић тиме стекао вишемилионску корист, те да је оштетио буџт за неколико милиона КМ.

Чаушевић је ухапшен у јуну 2014. заједно са још 53 особе у акцији „Пандора“. Међу ухапшенима су били и упосленици УИО, као и царинских терминала. Садиковић се предао дан послије.

Пише: Небојша Томашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 14m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 6m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    11h 57m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 42m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 49m
    4