Bivšem direktoru UIO BiH pet i po godina zatvora

20.10.2022. 15:31
0
IZVOR: glassrpske.com

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu kojom je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević osuđen na pet i po godina zatvora, dok je Anes Sadiković osuđen na dvije godine robije.

Sud BiH je u prvostepenoj presudi Čauševića osudio na kaznu zatvora u trajanju od devet godina, dok je Sadiković osuđen na dvije godine zatvora. Prvostepenom presudom za primanje dara Čaušević je osuđen na četiri godine, a za pranje novca na šest godina.

Sud je tada Čauševiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, a Anesu Sadikoviću kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.  

Žalbe Čauševićevih i Sadikovićevih advokata na dio prvostepene presude iz 27. maja odbijene su kao neosnovane.

Međutim, djelimično je uvažena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine na presudu Čauševiću te je preinačena na način da mu je za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi izrečena zatvorska kazna u trajanju od pet godina i šest mjeseci, u koju će se uračunati vrijeme koje proveo u zatvoru od 18. juna 2014. do 12. septembra 2014. godine.

- Žalba Tužilaštva BiH u odnosu na tačku 2 oslobađajućeg dijela presude je odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda je u navedenom dijelu potvrđena - obrazloženo je.

Uvažena je žalba Čauševićevih advokata na presudu o oduzimanju imovinske koristi, kao i na odluku o troškovima postupka ovog dijela osuđujuće presude. Presuda u ovom dijelu je ukinuta i određen je pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Čaušević je proglašenim krivim za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca. Sadiković je proglašenim krivim za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi. Čaušević je oslobođen optužbe da je počinio zloupotrebu položaja ili ovlašćenja.

- Prvostepenom presudom je naloženo da se Čauševiću oduzme imovinska korist, tj. 575.239 KM stečen činjenjem krivičnog djela - saopštili su iz Suda BiH.

Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena.

Prema optužnici, postojao je dogovor da će Čaušević favorizovati Sadikovićeve i kompanije Sedineta Karića, takođe poznatog kao „kralj tekstila“, koji je prije pet godina nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Njihovim kompanijama su navodno naplaćivane niže cijene po fakturama u odnosu na one stvarne, njihova roba nije detaljno pregledavana i isti dan je prolazila kroz carinu, što nije bio slučaj sa robom drugih firmi.

Tvrdi se da je Čaušević time stekao višemilionsku korist, te da je oštetio budžt za nekoliko miliona KM.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji „Pandora“. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

Piše: Nebojša Tomašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    10h 16m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 31m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    17h 22m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    15h 49m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 41m
    0