Бјелица: Општини потребан систем даљинског гријања

03.10.2019. 18:31
0
ИЗВОР: Srna

Начелник соколачке општине Милован Бјелица истакао је у данашњем разговору са представником Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у БиХ Јосипом Полићем да је Сокоцу пријеко потребно систем даљинског гријања, због чега је потребно пронаћи рјешење за почетак реализације пројекта који би то омогућио.

Бјелица, који је са Полићем разговарао о најбољем рјешењу за почетак реализације пројекта "Систем даљинског гријања за Соколац", рекао је новинарима да овај пројекат, иако се на њему радило од 2013. године, није реализован јер заинтересовани инвеститори нису могли да добију чврсте гаранције ресорног министарства и "Шума Српске" за обезбјеђење довољних количина енергента.

Он је навео да рјешење види у реорганизацији дијела Јавног комуналног предузећа "Соколац", које се бави производњом и дистрибуцијом топлотне енегије, и увођењем страног партнера.

Према његовим ријечима, неопходно је да општина нађе партнера који би се са локалним предузећем бавио производњом и дистрибуцијом топлотне енергије, те проширењем топловодне мреже у дио градског насеља Соколац у којем та мрежа није изграђена.

Бјелица је истакао да је веома важно да на тај систем буду прикључена три школска и два спортска објекта, зграда Полицијске станице и више стамбених зграда на десној страни Улице цара Лазара, наводећи да зима у овим крајевима често траје дуже од календарски уобичајене, уз температуру и до минус 30 степени Целзијусових.

Он је додао да су од раније за овај посао заинтересовани компанија "Политехник" из Аустрије и једна од компанија и БиХ, које би заједнички са комуналним предузећем "Соколац" ушле у проширење топловодне мреже и производњу топлотне енергије из обновљивих извора.

Бјелица је истакао да је локална управа данас добила снажну подршку ЕБРД-а у БиХ у тражењу најбољег рјешења за грађане и подсјетио да је ЕУ посредством ове институције финансирала Студију изводљивости даљинског гријања на био-масу на Сокоцу.

Он је навео да је са представником ЕБРД-а разговарао и о пројекту енергетске ефикасности који је реализован уз помоћ ове институције на објекту Основне школе "Соколац" и сличном предстојећем за соколачку Установу за предшколско васпитање и образовање, те о неколико будућих пројеката.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 13m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 55m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 28m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 2m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    22h 47m
    3