Бјелица „положио рачуне“ грађанима

10.11.2020. 14:41
0
ИЗВОР: cafe.ba

Након спроведене стратегије развоја општине Соколац  2013-2020. године одлучио сам да грађанима поднесем извештај о томе шта смо урадили у претходним годинама, поручио је начелник општине Соколац Милован Бјелица који је појаснио да је одлука да поднесе извјештај о учињеном из претходне стратегије, а која обухвата његова два мандата, дошла као плод заједничке идеје тима, кандидата за одборнике и њега лично.

Тако би, додаје, приближили и подсјетили грађане, шта су све прошли током година заједничког рада на јавним пословима у циљу бољег живота свих у Сокоцу.

Главни стратешки циљ Стратегије 2013-2020. био је унапређење привреде и предузетништва, са посебним акцентом на дрвопрерађивачку индустрију и њен што већи степен финализације, затим организованија и развијенија пољопривредна и сточарска производња и као трећи сегмент привлачнија туристичка понуда.

- Уколико погледамо успјешну ревитализацију „Нове Романије“, гдје сада послује „Хамдо групација“ која гради дрвене куће за тржишта Турске и Њемачке, те „Инвест градњу“ која послује са намјенском индустријом Србије, а налази се у некадашњем простору Униса, па простор КТК у Кнежини, у којем је сада „Нови комерц“ који је откупио, реконструисао и успоставио производњу у објекту, а уз Чајевић комерц и предузеће „Подроманија“ д.о.о, „Боржуно“ и друге, наша дрвопрерађивачка индустрија је у једном новом замајцу са већим степеном финализације и са препознатљивошћу на тржишту. Такође, морам да додам и више погона за производњу огревног пелета, као што су „Дуга пелет“, „Жарсон“, уз већ поменути „Нови комерц“ - појаснио је Бјелица.

Каже да су ови резултати постигнути, прије свега, захваљујући напорима и идејама инвеститора, али уз свесрдну помоћ локалне администрације, која је пратећи поменуту стратегију дјеловала у том правцу, разумијевајући потребе и жеље радника, привреде и привредника.

Додаје да, када је у питању пољопривреда, ова општина и на том пољу биљежи све боље резултате.

- Свједоци смо константном повећању производње млијека, имамо податке да је 2014. године произведено 1.681.000 литара млијека, 2018. године 2.557.000 литара, а ове године у првих шест мјесеци мљекарама је испоручено укупно 1.405.970 литара млијека и обезбијеђен приход од нешто више од милион марака. Доласком билећке мљекаре створена је здрава конкуренција и омогућена алтернатива када је у питању производња и предаја млијека на овом подручју. То је створило сигурност произвођачима због откупа и цијене, али првенствено због редовне исплате. Због тога из године у годину имамо и повећање броја грла и више људи који се одлучују за ову врсту пољопривредне производње - рекао Бјелица.

Када је ријеч о пољопривреди, повећана је пластеничка производња. Општина редовно помаже са сјеменима, при набавци пластеника и садница воћа.

Други стратешки циљ била су инфраструктурна улагања, доношење комплетне просторно-планске документације, унапређење система водоснабдијевања и канализације, модернизација путне инфраструктуре, реконструкција и проширење топловодне мреже и реконструкција градске уличне расвјете.

- О учињеном свједоче реализовани пројекти. Након ревитализације јавних предузећа (Врела Биоштице, Нове топлане и Божура) основали смо предузеће ЈКП ,,Соколац“ које пуних осам година без прекида пружа услуге градског гријања, одвоза смећа, уређења града и погребних услуга. Водоснабдијевање је побољшано, недавно је завршен и водовод за тромеђу Сокоца, Рогатице и Пала; дакле, вода је стигла и на рубна подручја наше општине. Завршен је велики пројекат канализационе мреже, а сада се ради на изградњи колектора за пречишћавање отпадних вода. Такође, на путу смо модернизације и осавремењивања захватних пумпи и уређења изворишта Биоштице, са којег се Соколац снабдијева водом - истиче Милован Бјелица.

Градска улична расвјета је скоро у потпуности замијењена и модернизована , а недавно су освијетлили дио магистралног пута према Зворнику.

Изграђене су нове улице, паркинг простори код гробља и дворане, тротоари, асфалтирани су путеве у многим насељима.

Према ријечима Бјелице, ова општина је урадила и велики посао када се ради о туриуму и побољшању имиџа Сокоца и Романије.

-  Туристичка организација је својим активностима општину представила на један нови начин, то су учинили и планинари и КУД „Луча“ и многа друга удружења која су ширила позитивну и лијепу слику. Људи у Сокоцу су препознали наше напоре и то се види кроз повећано инвестирање, па тако имамо изграђен планинарски дом, хотел, ресторане и конобе са преноћиштем. Ради се на развоју спортског туризма, припреме спортиста. Соколац је недавно добио и свој туристички сувенир - каже начелник ове општине.

Трећи циљ је модерна локална самоуправа, што је добрим дијелом и учињено. Заваљујући отворености и спремности да прихватимо и примијенимо искуства развијених земаља, приступили смо пројектима који су захтијевали широку регионалну и међународну сарадњу. Уложени су огромни напори да привуку стране и домаће инвеститоре.

- Четврти стратешки циљ био је унапређење општег животног стандарада, кроз унапређење здравствене заштите, социјалне заштите, културе, образовања, спорта, повратак и останак младих људи и развој омладинске политике, што је остварено у складу са могућностима и колико од нас зависи, с обзиром на то да су ово, добрим дијелом, сложена питања о којима није могуће говорти само са аспекта општинских власти - појашњава Бјелица.

Пети стратешки циљ је очувана животна средина. На сједници Скупштине у јуну, на приједлог начелника, усвојено је стављање мораторијума на расправљање и одлучивање о градњи било каквих хидроелектрана на ријекама наше општине.

- Влада Републике Српске је подржала наш став, став наших удружења и грађана и повукла је концесије и дозволе за градњу минихидроелектране на Каљини. Овим смо заштитили ријеке на нашој општини. Већ дуже времена проводимо акцију „Заједно за еколошки и чист Соколац” којом апелујемо на грађане и подижемо свијест о важности очувања природе. Посадили смо нове дрвореде и уредили стазе за шетање, сваке године имамо акцију уређења града, гдје радници комуналног предузећа саде цвијеће и одржавају постојеће дрвореде. Општинска администрација, као и ја лично, опредијељени смо да општину Соколац очистимо од смећа и отпада; да тамо гдје је чисто и остане чисто и нетакнуто; да сва природна добра сачувамо, а да се побринемо да немар и неодговорност буду санкционисани на одговарајући и законом прописан начин - истиче Бјелица.

Каже да је овај извјештај подсјетник је на оно учињено.

Додаје да је Стратегија развоја општине Соколац за период 2020-2030. плод њихових жеље да направе искорак у многим пољима.

- Међутим није нам намјера да правимо списак жеља. Овдје је ријеч о опредмећеном планирању. О аргументованим и образложеним идејама, те начинима за њихово остваривање.  Прије него што узмете да листате нашу заједничку стратегију, ослободите и ум и душу и повјерујте да заједно можемо остварити не само ово већ и много више од записаног - поручио је начелник Сокоца Милован Бјелица.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 48m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 47m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 29m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 2m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    16h 36m
    2