Ближи се крај дневним корона бројкама у Српској

02.08.2021. 19:13
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Пракса извјештавања о епидемиолошкој ситуацији, која се у Републици Српској готово годину и по прати на дневном нивоу, ускоро би могла да буде знатно другачија.

Свједоци смо да љекари у посљедње вријеме све чешће воде полемику о томе да се престане сваки дан извјештавати о броју заражених и тестираних.

Ненад Стевандић, шеф Тима за праћење мјера и препорука Републичког штаба за ванредне ситуације и замјеник генералног директора УКЦ РС, има сличне информације.

Он каже да ћемо врло брзо ући у фазу када се толико нећемо бавити бројевима, него тежином клиничке слике.

– Пратим те информације и вјероватно ће и европска тијела и агенције ићи с том праксом. Имајући у виду да је свугдје вакцинација, а и ми идемо с масовном имунизацијом, иде са ка томе да ћемо пратити, односно извјештавати о тешко обољелим пацијентима – објашњава Стевандић.

У овом моменту је, како истиче, најважније повећати степен вакцинисаних јер је делта сој, који јесте заразнији али не и патогенији, ловац на невакцинисане.

– Делта сој “гања” невакцинисане и зато је веома важно вакцинисати, поготово док је изузетно повољна епидемиолошка ситуација. Подсјећам да грађани на располагању имају пет врста вакцина и да је вакцина једина заштита од тешких клиничких слика – поручује Стевандић.

Убијеђен је да ће државе које буду имале већу стопу вакцинације имати и већи бруто друштвени производ, бољу привреду, јефтинију здравствену заштиту, те мање оптерећење комплетног државног система.

Члан Кризног штаба Хрватске и директорка Клинике за инфективне болести “Др Фран Михаљевић”, Алемка Маркотић, недавно је такође потврдила да се међу научницима све више расправља што би убудуће требало бројати у вези корона вируса.

– Иде се у смјеру да се броје само тешко обољели, а не колико има позитивних налаза у некој држави – навела је Маркотићева.

Јелена Дурић, епидемиолог Дома здравља Требиње, оцјењује да је таква промјена извјештавања о епидемиолошкој ситацији условљена великим бројем вакцинисаног становништва.

– Када бисмо извјештавали само о броју и стању пацијената с тешким клиничким сликама, односно хоспитализованих, то би морало да значи да имамо пуно вакцинисаних. Очекујемо да ће вакцинисани имати блажу клиничку слику ако се заразе, а да ће у болници завршити они који се нису вакцинисали – објашњава Дурићева.

У супротном, односно ако буде мали проценат вакцинисаних, додаје Дурићева, извјештавање неће бити промијењено.

– Све зависи од тога како ћемо се одазвати вакцинацији – сматра Дурићева.

Каже да у Требињу имају повећан број тестираних особа с респираторним инфекцијама који су негативни. Али, очекују да ће се у скорије вријеме и то промијенити јер у комшилуку, у Црној Гори и Србији, расте број заражених.

Све наде представника јавних здравствених установа су у вакцинама. 

– Уложили смо заиста сву енергију у вакцинисање. До сада смо задовољни одазивом– наводи Дурићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела исплата права из система дјечије заштите Почела исплата права из система дјечије заштите
У Српској рођене 24 бебе У Српској рођене 24 бебе
Дизел и бензин поскупљују, eво за колико Дизел и бензин поскупљују, eво за колико
Најчитаније
  • Возач камиона у 15 минута учествовао у три саобраћајне незгоде
    12h 24m
    1
  • Професор доктор Коста Тодоровић: Пионир српске епидемиологије
    7h 27m
    1
  • Гибаница од ломљених кора
    5h 17m
    0
  • Игор Кушић завршио школовање на Високим студијима безбједности и одбране Републике Србије
    9h 9m
    0
  • У понедјељак у Палама комеморација поводом смрти Уроша Пене
    15h 23m
    0