Богат духовно-културни програм код манастира Соколица

11.08.2024. 20:11
1
ИЗВОР: srna.rs

Народно саборовање у порти манастира великомученика Георгија на Равној Романији 27. Госпојинских вечери културе било је прилика за промоцију националне кухиње и стваралаштва.

У презентацији традиционалне кухиње, руковторина и женског стваралаштва учестовали су Коло српских сестара "Света Текла" са Пала, пацијенти Специјалне болнице за психијатрију Соколац, Удружења грађана "Аурора" и Туристичка организација Соколац.

Своје производе представили су и романијски пчелари на "Данима меда и љекобиља" са гостима из Србије и Црне горе.

Слика

Фото: Срна 

У порти манастира кулинарско умјеће представили су и организатори "Купусијаде" из Мрчајеваца код Чачка, који су и ове године посјетили Нови Зејтинлик и Спомен собу на Сокоцу.

Шеф радно-окупационе терапије Специјалне болнице за психијатрију Бојан Ђерић рекао је Срни да су изложели украсне и потребне ствари израђене у оквиру терапијске процедуре лијечења у овој установи, од чије продаје на сличним манифестацијама набављају материјал за израду производа.

Чланови Удружења "Аурора" изложили су плетене, ткане и хеклане производе од лана, од кога су се некада производили скоро сви одјевни артикли на Романији, затим вунене чарапе, сарајевско-романијски приглавак, хаљине везене у етно стилу, славске и сватовске пешкире и низ украсних и одјевних предмета који су привукли велику пажњу посјетилаца.

Слика

Фото: Срна

 Туристичка организација Соколац представила је на свом штанду богату туристичку понуду ове локалне заједнице.

Слика

Фото: Срна

У оквиру духовно-културног програма "Теби горо Романијо" публици окупљеној у порти манастира представили су се и гуслари - двоструки првак Републике Српске Васо Ђондовић и Новак Принцип, као и млади чланови Културно- умјетничког друштва "Романијска врела" из Мокрог.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ja 12.08.2024. 07:18
    Cicku bi bolje bilo da obezbijedi da se radnicima isplate plate a ne da novac baca na narodna veselja
Повезане вијести
Сара и Aлександар Лучић освојили три медаље на свесрпском купу Сара и Aлександар Лучић освојили три медаље на свесрпском купу
Потврђен антракс на подручју Сокоца Потврђен антракс на подручју Сокоца
Интензивна потрага за несталим Алијом Селимбашићем са Сокоца Интензивна потрага за несталим Алијом Селимбашићем са Сокоца
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 7m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 49m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 17m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 38m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 47m
    0