Bogat duhovno-kulturni program kod manastira Sokolica

11.08.2024. 20:11
1
IZVOR: srna.rs

Narodno saborovanje u porti manastira velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji 27. Gospojinskih večeri kulture bilo je prilika za promociju nacionalne kuhinje i stvaralaštva.

U prezentaciji tradicionalne kuhinje, rukovtorina i ženskog stvaralaštva učestovali su Kolo srpskih sestara "Sveta Tekla" sa Pala, pacijenti Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac, Udruženja građana "Aurora" i Turistička organizacija Sokolac.

Svoje proizvode predstavili su i romanijski pčelari na "Danima meda i ljekobilja" sa gostima iz Srbije i Crne gore.

Slika

Foto: Srna 

U porti manastira kulinarsko umjeće predstavili su i organizatori "Kupusijade" iz Mrčajevaca kod Čačka, koji su i ove godine posjetili Novi Zejtinlik i Spomen sobu na Sokocu.

Šef radno-okupacione terapije Specijalne bolnice za psihijatriju Bojan Đerić rekao je Srni da su izloželi ukrasne i potrebne stvari izrađene u okviru terapijske procedure liječenja u ovoj ustanovi, od čije prodaje na sličnim manifestacijama nabavljaju materijal za izradu proizvoda.

Članovi Udruženja "Aurora" izložili su pletene, tkane i heklane proizvode od lana, od koga su se nekada proizvodili skoro svi odjevni artikli na Romaniji, zatim vunene čarape, sarajevsko-romanijski priglavak, haljine vezene u etno stilu, slavske i svatovske peškire i niz ukrasnih i odjevnih predmeta koji su privukli veliku pažnju posjetilaca.

Slika

Foto: Srna

 Turistička organizacija Sokolac predstavila je na svom štandu bogatu turističku ponudu ove lokalne zajednice.

Slika

Foto: Srna

U okviru duhovno-kulturnog programa "Tebi goro Romanijo" publici okupljenoj u porti manastira predstavili su se i guslari - dvostruki prvak Republike Srpske Vaso Đondović i Novak Princip, kao i mladi članovi Kulturno- umjetničkog društva "Romanijska vrela" iz Mokrog.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ja 12.08.2024. 07:18
    Cicku bi bolje bilo da obezbijedi da se radnicima isplate plate a ne da novac baca na narodna veselja
Povezane vijesti
Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu
Potvrđen antraks na području Sokoca Potvrđen antraks na području Sokoca
Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 59m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 41m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 9m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 30m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 39m
    0