Бојана Марковић: Новинар и/ли/ пјесник

31.01.2020. 11:01
0
ИЗВОР: Srna

Бојана Марковић /30/, новинар из Сокоца, објављује своју поезију уз дизајнирање, сликом, цртежом или осликавањем у стилу пјесничке теме, што је привукло већи број млађих читалаца који непрестано прате њен рад.

До краја ове године, како се повјерила Срни, Бојана планира да њени стихови "нађу свој дом" и да их "скупи под један кров" у збирку, али јој недостаје средстава.

Међу корицама те књиге нашло би се, како истиче, двадесетак аутобиографских кратких прича у којима су стварни ликови и доживљаји који су обиљежили њен живот.

Бојана је својевремено добила прву награду републичког нивоа на школском конкурсу за дјечију пјесму - у шестом разреду основне школе.

-Надам се да ћу наћи донатора који ће ми помоћи у финансирању моје прве збирке- вјерује Марковићева и напомиње да добија позитивне коментаре на "Фејсбук" страници.

У ишчекивању бољих времена за издавање збирке, она се опредијелила да, захваљујући савременом виду комуникације преко друштвених мрежа, љубитељима поезије представи своје пјесме.

-Нешто више од годину дана уређујем `Фејсбук` страницу на којој објављујем своје пјесме. Насловила сам је `Ишчашено перо`, јер пишем лијевом руком о `ишчашеним стварима`, што је одаје тајну помало неуобичајеног бунтовника- наводи Бојана.

Теме њених пјесама различите су и, углавном, се своде на то да забиљежи оно што у једном моменту осјећа.

Марковићева истиче да до сада није имала прилику да неко респектабилан критикује и оцијени њене риме, али је захваљујући трогодишњем раду у новинарству упознавала пјеснике и књижевнике који су похвалили њен рад и препоручили јој да настави тако.

На самом почетку, каже, њене пјесме на "Фејсбук" страници "Ишчашено перо" читали су људи зрелије животне доби, што је нагнало на већу озбиљност и одговорност у стихотворењу.

Од прије неколико мјесеци, како каже, своје пјесме објављује уз дизајнирање, сликом, цртежом или осликавањем у стилу пјесничке теме, што је привукло већи број млађих читалаца који непрестано прате њен рад.

За Бојану су новинарство и поезија два паралелна свијета који се додирују и, понекад, преплићу.

-Кроз поезију бјежим од стварности која ме окружује, а новинарство ми пружа прилику да ту стварност нијемо посматрам, те осликам та своја осјећања кроз стихове- појашњава Марковићева.

Бојана /Арбиња/ Марковић рођена је 3.јула 1988. на Сокоцу, на Филозовском факултету Универзитета у Источном Сарајеву завршила је журналистику и већ три године ради као новинар на Сокоцу.

Недавно је добила прву награду за фотографију "Дјеца" на фото-конкурсу "Све боје Сокоца".

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 58m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 29m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    10h 12m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    10h 4m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 19m
    0