Bojana Marković: Novinar i/li/ pjesnik

31.01.2020. 11:01
0
IZVOR: Srna

Bojana Marković /30/, novinar iz Sokoca, objavljuje svoju poeziju uz dizajniranje, slikom, crtežom ili oslikavanjem u stilu pjesničke teme, što je privuklo veći broj mlađih čitalaca koji neprestano prate njen rad.

Do kraja ove godine, kako se povjerila Srni, Bojana planira da njeni stihovi "nađu svoj dom" i da ih "skupi pod jedan krov" u zbirku, ali joj nedostaje sredstava.

Među koricama te knjige našlo bi se, kako ističe, dvadesetak autobiografskih kratkih priča u kojima su stvarni likovi i doživljaji koji su obilježili njen život.

Bojana je svojevremeno dobila prvu nagradu republičkog nivoa na školskom konkursu za dječiju pjesmu - u šestom razredu osnovne škole.

-Nadam se da ću naći donatora koji će mi pomoći u finansiranju moje prve zbirke- vjeruje Markovićeva i napominje da dobija pozitivne komentare na "Fejsbuk" stranici.

U iščekivanju boljih vremena za izdavanje zbirke, ona se opredijelila da, zahvaljujući savremenom vidu komunikacije preko društvenih mreža, ljubiteljima poezije predstavi svoje pjesme.

-Nešto više od godinu dana uređujem `Fejsbuk` stranicu na kojoj objavljujem svoje pjesme. Naslovila sam je `Iščašeno pero`, jer pišem lijevom rukom o `iščašenim stvarima`, što je odaje tajnu pomalo neuobičajenog buntovnika- navodi Bojana.

Teme njenih pjesama različite su i, uglavnom, se svode na to da zabilježi ono što u jednom momentu osjeća.

Markovićeva ističe da do sada nije imala priliku da neko respektabilan kritikuje i ocijeni njene rime, ali je zahvaljujući trogodišnjem radu u novinarstvu upoznavala pjesnike i književnike koji su pohvalili njen rad i preporučili joj da nastavi tako.

Na samom početku, kaže, njene pjesme na "Fejsbuk" stranici "Iščašeno pero" čitali su ljudi zrelije životne dobi, što je nagnalo na veću ozbiljnost i odgovornost u stihotvorenju.

Od prije nekoliko mjeseci, kako kaže, svoje pjesme objavljuje uz dizajniranje, slikom, crtežom ili oslikavanjem u stilu pjesničke teme, što je privuklo veći broj mlađih čitalaca koji neprestano prate njen rad.

Za Bojanu su novinarstvo i poezija dva paralelna svijeta koji se dodiruju i, ponekad, prepliću.

-Kroz poeziju bježim od stvarnosti koja me okružuje, a novinarstvo mi pruža priliku da tu stvarnost nijemo posmatram, te oslikam ta svoja osjećanja kroz stihove- pojašnjava Markovićeva.

Bojana /Arbinja/ Marković rođena je 3.jula 1988. na Sokocu, na Filozovskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu završila je žurnalistiku i već tri godine radi kao novinar na Sokocu.

Nedavno je dobila prvu nagradu za fotografiju "Djeca" na foto-konkursu "Sve boje Sokoca".

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruska delegacija donijela na Novi Zejtinlik česticu "Plamena sjećanja" iz Moskve Ruska delegacija donijela na Novi Zejtinlik česticu "Plamena sjećanja" iz Moskve
Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ u ponedjeljak obilježava Dan škole Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ u ponedjeljak obilježava Dan škole
Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku" Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
Najčitanije
  • Najavljeni prekidi električne energije
    3h 47m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    16h 23m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    23h 54m
    0
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    1h 43m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    23h 12m
    0