Болести зависности све присутније

25.11.2019. 18:59
0
ИЗВОР: Srna

У Основној школи "Пале" данас је за ученике деветих разреда одржано предавање и радионица о борби против зависности с циљем скретања пажње на опасност од ових болести које су све више присутне у савременом друштву.

Психолог у Центру за ментално здравље при Дому здравља Пале Маријана Лопатић рекла је да им се за помоћ највише обраћају наркомани и алкохоличари, те да у последње вријеме има и доста зависника од коцке.

Она је истакла да су четири водеће зависности - од психоактивних супстанци гдје се убраја наркоманија и пушење, затим алкохола, потом коцке, те интернета.

Лопатићева наводи да је најбитније рано препознавање зависника и подршка породице.

Она је додала да су организовали радионице како би укључили ученике у борбу против болести зависности.

Директор Основне школе "Пале" Александар Рајић рекао је да предавања организована са циљем да ученици научили нешто ново о борби против наркоманије и осталих болести зависности, те да је то једна од редовних активности коју спроводе.

Рајић је додао да је циљ ових активности да се у локалној заједници заједно дјелује у борби против болести зависности, као и појачана едукација дјеце како би препознали опасности које вребају у модерном друштву.

Директор Центра за социјални рад "Пале" Срђан Баралић рекао је да се последњих мјесеци интензивно спроводе превентивне активности у основним школама ради различитих негативних друштвених појава у локалној заједници.

Предавања и радионице о темама "Опасности од болести зависности" и "Улога органа старатељства код појавних облика зависности" организовала је општина Пале у сарадњи са Центром за социјални рад "Пале", Центром за ментално здравље Дома здравља и основним школама са подручја општине, поводом обиљежавања Мјесеца борбе против болести зависности.

Предавања и радионице биће одржани и сутра у основним школама "Мокро" и "Србија".

 

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан и крсна слава Филозофског факултета Обиљежен Дан и крсна слава Филозофског факултета
Едукативнo предавање „Оружје не штити, оружје убија“ сутра у Палама Едукативнo предавање „Оружје не штити, оружје убија“ сутра у Палама
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    9h 53m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    10h 10m
    2
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    4h 50m
    3
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    10h 46m
    4
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    9h 15m
    0