Синовљев епитаф за оца Ристу Анђића

04.08.2024. 15:22
6
ИЗВОР: katera.news

У Војковићима су данас обиљежене 32. године од одбране овог насеља, те Крупца и Грлице чиме је на данашњи дан 1992. спријечена намјера тзв, Армије ФБиХ да заузме Илиџу и крене према Палама.

Подручја Војковића, Грлице и Крупца 4. августа 1992. године нашла су се под снажним ударом непријатељске војске, али је овај крај одбрањен пожртвованости бораца Војске Републике Српске, али и становника који су бранили своја огњишта.

Друга сарајевска лака пјешадијска бигада, чија се команда била управо у Војковићима, најзаслужнија је за одбрану вјековне српске територије, а одбрана овог простора један је од преломних тренутака у Одбрамбено-отаџбинском рату,

Један од команданата ове бригаде био је и Ристо Анђић, који је погинуо 6. 10. 1994. године на Чаклама, а њему у част за портал "Катера" говорио је Ђорђе, његов син.

- Мој отац је за живота добио орден Милоша Обилића, а по мом сазнању, управо за одбрану Илињаче унапређен је у чин мајора – рекао је Анђић.

Мој отац је, наставља наш саговорник, након рањавања снајпером у предјелу врата, операције и опоравка, накратко отишао код свог класића из Билеће Мирослава Лукића у Моровић у Србији.

- Као друг и пријатељ, предлагао му је да остане код њега са породицом, али мој отац није пристао – рекао је Анђић.

Касније је чика Мире, како су га од миља звали, испричао шта му је Ристо одговорио на питање зашто не жели да остане у Србији.

- Мире, ја морам назад. Знаш и сам да су нас учили да ако не радимо срцем да не радимо никако. Разуми ме – рекао је тада Ристо.

А онда су 6. окотбра 1994. године муслиманске снаге, прошавши кроз демилитаризовану зону под контролом мировних снага УН у близини Сарајева, убиле 21 борца Војске Републике Српске.

Међу њима и Ристу Анђића.

Нисам растао ја са њима,
нити су ми долазили у снове-
тек, у патини и прашини
нађем њине трагове.

Чије је- кад одговори дјете,
и кад видите погнуте главе,
заборава им нема јер ипак се сјете
неких звијезда, које небо плаве!

Знали су судбу, и све шта их чека
ал' страх им није ледио груди!
Нека их се сјећају док свијета је и вијека,
и нек праштају! Има ко да суди.

Пјесму написао и свом оцу посветио Ђорђе Анђић.

 

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Tvrd(ko) Kamen 04.08.2024. 19:33
    Oj Realisto, pa ti opet piskaraš po srpskim portalima, da nam svima, k'o biva ti kažeš šta je bilo u Sarajevu i okolini. Pa, sad ti svi mamu bambusamo, glede kvaliteta :-), prvoklasno!
    Nemoj se praviti naivan kad znaš šta su radili tvoji...ah da, srbi ih napali a oni se branili...ah da, to je i "SVIJET" (samo ne znam koji tačno) rekao i potvrdio. AMA NEMATE NI ISTORIJU NI GEOGRAFIJU! :-)
  • Generic placeholder image
    Dre 04.08.2024. 18:27
    Isti tekstovi vise od trideset godina, iste nepametne sintagme "vjekovne srpske teritorije" (vjekovna srpska fabrika?), ponavljanje kako je jedna lokalna bitka od odsudne vaznosti za Republiku Srpsku, jer da su, pazi sad, u tom napadu na Ilidzu (sic!) neprijateljski vojnici zauzeli Krupac, oni bi onda, paznja jos jednom, zauzeli Pale!
    Utjesno je za ovakva piskarala da i od njih ima gorih. Naime, bosnjacka portal piskarala napad ARBiH na Famos nazivaju, slusaj ovo, odbranom Famosa i Hrasnice, kojom je, molim da paznja ne popusta, sprijecena nova Srebrenica! Evo, ne znam, imam dilemu ko je smijesniji.
    Sta se u stvari dogodilo? Neuspjeli muslimanski napad na Famos u kom su imali relativno velike zrtve, a nisu uspjeli, to smo naucili iz ovog teksta, da se popnu na Pale. Iz Hrasnice. Preko Krupca.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 04.08.2024. 18:16
    Cilj takozvane armije bih-a je uvjek bio klanje Srba gdje god da se nalaze. Ilidža, Vojkovići, Pale ili neki drugi grad potpuno je svejedno. Na njihovu žalost ovoga puta su Srbi bili složni i znali su s kim imaju posla pa nas nisu poklali koliko su željeli.
  • Generic placeholder image
    Realista 04.08.2024. 17:51
    Može biti al znam geografiju bolje od tebe i autora teksta...a da je neinformisan i nenačitan najbolje kaže "armija FBiH"...to nikad nije postojalo
  • Generic placeholder image
    Tigar 04.08.2024. 17:24
    Realista ti si realno glup
  • Generic placeholder image
    Realista 04.08.2024. 16:59
    Dogovorite se jesu li htjeli zauzeti Krupac i Grlicu ili Ilidžu koja je na kontra strani
Повезане вијести
Екипа "Кеопс Е-спорт" побједник турнира у малом фудбалу у Војковићима (ФОТО) Екипа "Кеопс Е-спорт" побједник турнира у малом фудбалу у Војковићима (ФОТО)
Сутра обиљежавање годишњице одбране Војковића, Грлице и Крупца Сутра обиљежавање годишњице одбране Војковића, Грлице и Крупца
Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО) Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    9h 35m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    14h 50m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    4h 18m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    6h 18m
    2
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    12h 36m
    0