Болница „Србија“: Савремени ЦТ уређај вриједан око 1.000.000 КМ

17.06.2021. 13:23
1
ИЗВОР: Катера

У Болници "Србија" у Источном Сарајеву почео је радити савремени ЦТ уређај, који ће знатно подићи ниво квалитета дијагностичких услуга у овој здравственој установи.

Ову вриједну донацију обезбиједили су Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ и координатор БиХ за сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију.

Замјеник директора у Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ и координатор БиХ за сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију Зоран Тешановић истакао је да је ова донација вриједности око 1.000.000 КМ, без пореза и царина.

- Ови појекти се реализују тако да са Међународна агенција за атомску енергију у потпуности подржи пројекат од имплементације, инсталације, па до обуке особља, која је у току – рекао је Тешановић додајући да представници произвођача уређаја "Џенерал електрик“ обучавају медицинским особљем у Болници „Србија“.

- Драго ми је да чујем да су и једни и други задовољни. Ради се о искусном особљу које брзо прихвата нова знања – рекао је Тешановић.

Слика

Директор Болнице „Србија“ захвалио се Међународној агенцији за атомску енергију и Регулаторној агенцији за радијациону и нуклерану безбједност БиХ за значајну донацију за ову установу, али и за читаву Сарајевско-романијску регију.

Шешлија се посебно захвалио Зорану Тешановићу без чијег се, према његовим ријечима, несебичног залагања и рада у интересу цијеле регије, апарат не би нашао у Болници „Србија“.

Доктор Мирвић Зорица, начелник Одјељења за радиологију у Болници „Србија“ објаснила је да је то "џи" апарату са 64 слајса и са 128 слајсном поставком, док стари апарат има 16 слајса, и та технологија је превазиђена.

- Прегледи ће на новом апарату трајати знатно краће, у просјеку неких 15 до 20 минута. За некога ко прима зрачење при прегледу то је много. Зрачење ће на новом уређају бити за 80 одсто мање, што значи да ће се радиолошке претраге моћи радити и чешће истакла је Мирвићева.

Мирвићева наводи да нови ЦТ апарат има такву софтверску подршку да је могуће радити додатне претраге које до сада у овој установи нису биле могуће, а то су ЦТ ангиографија, односно приказ крвних судова цијелог организма, кардио програм за приказ крвних судова срца, приказ дебелог и танког цријева, те још неке мултислајсне приказе или реконструктивни прикази кичме, који су веоме битни код хитних случајева и трауматских повреда.

- Имамо софтверску подршку за нека стања која се односе на плућа, посебно постковидална стања, пошто је и то нешто ново и ми сада можемо да видимо неке разлике између ковида и неких других обољења - закључила је Мирвићева.

Мирвићева је истакла да је сигурна да је донација оваквог уређаја велики напредак за читаву регију.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 17.06.2021. 14:39
    Mnogo srece u buducem radu ovom divnom osoblju sa CT - a ,ma oni su sami lijek za dusu oboljelima ,sam pristup , ljubaznost , osmijeh ,strpljenje ma sve....
Повезане вијести
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Болницу "Србија" у 10 дана напустила два доктора и шест медицинских сестара и техничара Болницу "Србија" у 10 дана напустила два доктора и шест медицинских сестара и техничара
Бјелогрлић: Више обољелих од хроничне болести бубрега Бјелогрлић: Више обољелих од хроничне болести бубрега
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 36m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 42m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 9m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 51m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 1m
    0