Bolnica „Srbija“: Savremeni CT uređaj vrijedan oko 1.000.000 KM

17.06.2021. 13:23
1
IZVOR: Katera

U Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu počeo je raditi savremeni CT uređaj, koji će znatno podići nivo kvaliteta dijagnostičkih usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ovu vrijednu donaciju obezbijedili su Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH i koordinator BiH za saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Zamjenik direktora u Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH i koordinator BiH za saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju Zoran Tešanović istakao je da je ova donacija vrijednosti oko 1.000.000 KM, bez poreza i carina.

- Ovi pojekti se realizuju tako da sa Međunarodna agencija za atomsku energiju u potpunosti podrži projekat od implementacije, instalacije, pa do obuke osoblja, koja je u toku – rekao je Tešanović dodajući da predstavnici proizvođača uređaja "eneral elektrik“ obučavaju medicinskim osobljem u Bolnici „Srbija“.

- Drago mi je da čujem da su i jedni i drugi zadovoljni. Radi se o iskusnom osoblju koje brzo prihvata nova znanja – rekao je Tešanović.

Slika

Direktor Bolnice „Srbija“ zahvalio se Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i Regulatornoj agenciji za radijacionu i nukleranu bezbjednost BiH za značajnu donaciju za ovu ustanovu, ali i za čitavu Sarajevsko-romanijsku regiju.

Šešlija se posebno zahvalio Zoranu Tešanoviću bez čijeg se, prema njegovim riječima, nesebičnog zalaganja i rada u interesu cijele regije, aparat ne bi našao u Bolnici „Srbija“.

Doktor Mirvić Zorica, načelnik Odjeljenja za radiologiju u Bolnici „Srbija“ objasnila je da je to "dži" aparatu sa 64 slajsa i sa 128 slajsnom postavkom, dok stari aparat ima 16 slajsa, i ta tehnologija je prevaziđena.

- Pregledi će na novom aparatu trajati znatno kraće, u prosjeku nekih 15 do 20 minuta. Za nekoga ko prima zračenje pri pregledu to je mnogo. Zračenje će na novom uređaju biti za 80 odsto manje, što znači da će se radiološke pretrage moći raditi i češće istakla je Mirvićeva.

Mirvićeva navodi da novi CT aparat ima takvu softversku podršku da je moguće raditi dodatne pretrage koje do sada u ovoj ustanovi nisu bile moguće, a to su CT angiografija, odnosno prikaz krvnih sudova cijelog organizma, kardio program za prikaz krvnih sudova srca, prikaz debelog i tankog crijeva, te još neke multislajsne prikaze ili rekonstruktivni prikazi kičme, koji su veome bitni kod hitnih slučajeva i traumatskih povreda.

- Imamo softversku podršku za neka stanja koja se odnose na pluća, posebno postkovidalna stanja, pošto je i to nešto novo i mi sada možemo da vidimo neke razlike između kovida i nekih drugih oboljenja - zaključila je Mirvićeva.

Mirvićeva je istakla da je sigurna da je donacija ovakvog uređaja veliki napredak za čitavu regiju.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 17.06.2021. 14:39
    Mnogo srece u buducem radu ovom divnom osoblju sa CT - a ,ma oni su sami lijek za dusu oboljelima ,sam pristup , ljubaznost , osmijeh ,strpljenje ma sve....
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Naš grad u martu postao bogatiji za 33 bebe Naš grad u martu postao bogatiji za 33 bebe
Bolnicu "Srbija" u 10 dana napustila dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara Bolnicu "Srbija" u 10 dana napustila dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 51m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 46m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 34m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 40m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 8m
    0