Борац прве категорије живи у нехуманим условима са болесним братом и мајком (ВИДЕО)

12.01.2022. 13:59
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Тешко је повјеровати да у савремено доба, болесни људи живе без основних услова.

У кући трочлане породице Радовановић у Крћини, најудаљенијем и најсиромашнијем селу општине Угљевик, воде нема, старицу и њена два сина, болест је стегла са свих страна, живе у тешкој немаштини, а ситуацију отежава и удаљеност самог мјеста, те тежак приступ у току зимских мјесеци. 

- Чесницу кувала нисам, нисам божићковала. То нисам никад доживјела, ето какав ми је живот, никакав - прича са горчином у гласу Анђа Радовановић из Крћина код Угљевика. 

Три тешке судбине, болест и суморна стварност смјестили су се под кров породице Радовановић, у селу Горња Крћина код Угљевика.

Анђа (86) не види и ноге су је издале. Њен син, Мићо (55) борац прве категорије је глув, тешко се креће, а други Панто (58) ометен је у развоју, тешко прича, али је једини донекле физички способан, те је кућа на њему.

Воде у кући нема, прљавштина је на све стране, једу шта им ко донесе. 

Слика

Фото: БН ТВ

- Ни од чега живимо. Ако случајно ко из села шта да. Овај је донио у петак хљеб, на Нову годину, два дана сува хљеба смо јели. Нема нико да нам скува, ни од чега, ни шта да сије, џаба земља кад нема ко, неспособно све - каже Анђа Радовановић. 

Након тешке операције главе, Мићо је изгубио слух и ноге га издају. Док је могао, радио је.

- Кад бих могао, ја бих радио. Брат је неспособан, мајка неспособна, шта ћу ја, оперисао сам главу - прича Мићо.

Док домаћин није преминуо и док није кренуло по злу, ово је некада било угледно домаћинство.

Гајили су стоку и обрађивали земљу.

- Болест, проблеми, сиромаштво су их довели у стање очаја. Ово што сте забиљежили, надам се да ће омекшати срца оних који гледају, да ће ово прихватити као стварност једне породице и притећи у помоћ - апеловао је отац Лазар Кршић, игуман Манастира Тавна.

Један од ријетких који помаже породици је Марко Ристић, од ког узимају хљеб и основно из продавнице, а кад не могу да дођу, донесе им сам. 

- Они имају сви терапију, али не знају шта ко пије. Доктор им је најпотребнији. Онда, храна, да имају нешто скувано, да им очисти, ово си никакви услови, немогуће, катастрофа - каже њихов комшија Марко Ристић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Крћина. 

- Немам ни купатила, окупала се нисам има двије године. Тешко нам је. Дође ми некада па узела би нож и убила се, тако ми муке дођу. Додијале ми муке тешке. Ноћас ми хладно, нема ко да ложи. Зовем Панту, он јадник плаче запомаже, не могу ја мама, није ми добро, није ми добро, па шта ћу ја сада, мени су муке - прича у сузама немоћна старица Анђа. 

Телефон за помоћ: +38765/871-280, Борка Радовановић

Жиро рачун: NLB Банка: 562 004 81399673 41, Борка Радовановић

Девизни рачун IBAN: BА395620048169473480

Видео: РТВБН

Коментари 0
Повезане вијести
Николина Пејић представила Републику Српску на Међународном дјечијем књижевном такмичењу Николина Пејић представила Републику Српску на Међународном дјечијем књижевном такмичењу
Око 275.000 пензионера у Српској у просјеку добија 40% од просјечне плате Око 275.000 пензионера у Српској у просјеку добија 40% од просјечне плате
Иста цијена струје и љети и зими Иста цијена струје и љети и зими
Најчитаније
 • Тужилаштво потврдило хапшење Лучића
  14h 15m
  10
 • Лице лишено слободе због покушаја убиства у Источном Новом Сарајеву
  15h 28m
  6
 • Бабаљ: "Незнани јунак из власти подржао СДС, нестала три гласа за ПДП" (ВИДЕО)
  10h 41m
  0
 • Драгица храбрим кораком гази стазу од трња до звијезда
  14h 37m
  2
 • Иста цијена струје и љети и зими
  17h 1m
  6