Борачка организација Соколац обиљежила крсну славу

08.11.2020. 12:21
0
ИЗВОР: СРНА

Борачка организација општине Соколац обиљежила је данас крсну славу Митровдан, а тим поводом служен је парастос погинулим српским и и положени су вијенци на централно спомен-обиљежје.

Служен је помен погинулим српским борцима општине Соколац, Сарајевско-романијске регије и цијеле Републике Српске који су страдали на непознатим стратиштима и упокојенима од завршетка рата до данас.

Уприличена је и посјета спомен-соби у којој се налазе фотографије око 600 погинулих бораца са Сокоца и њихових сабораца чије су породице послије рата одлучиле да живе у овој локалној заједници, док је у цркви Светог пророка Илије служена литургија.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић је подсјетио да је са подручја општине Соколац у минулом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 287 припадника Војске Републике Српске.

- Желимо да се још једном присјетимо наше погинуле браће, да њихове породице виде да смо ту. Надам се да ће и послије нас бити потомака који ће његовати традицију нашег одбрамбено-отаџбинског рата и да ће неке будуће генерације у миру и срећи живјети у нашој Републици Српској- изјавио је Лалић новинарима.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица честитао је предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу и свим члановима БОРС-а крсну славу и истакао потребу да се очува Дејтонски мировни споразум.

- Све остало ће бити како се договоримо унутар БиХ и што буде прихватљиво за сва три народа- истакао је Бјелица.

Отац погинулог српског борца Србо Неђић рекао је Срни да је његов син Самојко погинуо је на ратишту Мастија према Караули када је имао 33 године и да данас присуствује помену њему и његовим саборцима.

Он је навео да његова породица, супруга, кћерка и унук живе на Сокоцу у породичној кући, као и већина породица погинулих, носећи у срцу тугу за најближима.

Вијенце на централно спомен-обиљежје борцима одбрамбено-отаџбинског рата, на коме је уписано 1.250 имена бораца, положиле су делегација Борачке организације општине Соколац и Скупштине општине Соколац.

Коментари 0
Повезане вијести
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 29m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 27m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    15h 53m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 8m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    15h 47m
    0