Boračka organizacija Sokolac obilježila krsnu slavu

08.11.2020. 12:21
0
IZVOR: SRNA

Boračka organizacija opštine Sokolac obilježila je danas krsnu slavu Mitrovdan, a tim povodom služen je parastos poginulim srpskim i i položeni su vijenci na centralno spomen-obilježje.

Služen je pomen poginulim srpskim borcima opštine Sokolac, Sarajevsko-romanijske regije i cijele Republike Srpske koji su stradali na nepoznatim stratištima i upokojenima od završetka rata do danas.

Upriličena je i posjeta spomen-sobi u kojoj se nalaze fotografije oko 600 poginulih boraca sa Sokoca i njihovih saboraca čije su porodice poslije rata odlučile da žive u ovoj lokalnoj zajednici, dok je u crkvi Svetog proroka Ilije služena liturgija.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac Željko Lalić je podsjetio da je sa područja opštine Sokolac u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 287 pripadnika Vojske Republike Srpske.

- Želimo da se još jednom prisjetimo naše poginule braće, da njihove porodice vide da smo tu. Nadam se da će i poslije nas biti potomaka koji će njegovati tradiciju našeg odbrambeno-otadžbinskog rata i da će neke buduće generacije u miru i sreći živjeti u našoj Republici Srpskoj- izjavio je Lalić novinarima.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica čestitao je predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske generalu Milomiru Savčiću i svim članovima BORS-a krsnu slavu i istakao potrebu da se očuva Dejtonski mirovni sporazum.

- Sve ostalo će biti kako se dogovorimo unutar BiH i što bude prihvatljivo za sva tri naroda- istakao je Bjelica.

Otac poginulog srpskog borca Srbo Neđić rekao je Srni da je njegov sin Samojko poginuo je na ratištu Mastija prema Karauli kada je imao 33 godine i da danas prisustvuje pomenu njemu i njegovim saborcima.

On je naveo da njegova porodica, supruga, kćerka i unuk žive na Sokocu u porodičnoj kući, kao i većina porodica poginulih, noseći u srcu tugu za najbližima.

Vijence na centralno spomen-obilježje borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, na kome je upisano 1.250 imena boraca, položile su delegacija Boračke organizacije opštine Sokolac i Skupštine opštine Sokolac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu
Pale: U susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Pale: U susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Potvrđen antraks na području Sokoca Potvrđen antraks na području Sokoca
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 31m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    10h 13m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 41m
    0
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    7h 11m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    10h 2m
    1