Борба за фотеље преча од јефтинијег горива

18.10.2022. 20:17
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Избори дођоше и прођоше, али акцизе на гориво не укинуше. И не зна се када ће, јер су постизборне муке заокупиле комплетан јавни и политички простор у БиХ. Чак постоји могућност да ова одлука сачека нову власт.

Сједница Дома народа Парламентарне БиХ била је заказана 4. октобра, а Представничког дома БиХ 5. октобра. На њима је требало да буде размотрен Извјештај о постизању идентичног текста Приједлога закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, који је достављен још 14. септембра.

Да је извјештај комисије усвојен на овим сједницама, акцизе на све врсте горива биле би укинуте на период од пола године, са могућношћу да тај период буде продужен за још три мјесеца. Претворено у новац, литар горива био би јефинији између 40 и 50 фенинга, у тренутку ступања на снагу ових измјена закона.

Међутим, ништа од тога се није десило јер на сједнице парламентарних домова није дошао довољан број парламентараца. Након шест мјесеци процедура, прича је дотјерана до краја, али…

У овом тренутку нове сједнице нису заказане, нити се зна када ће бити. Предсједавајући Представничког дома БиХ, Небојша Радмановић, није одговорио на наше позиве ни на поруке.

Предсједавајући Дома народа БиХ, Никола Шпирић, за Српскаинфо је кратко рекао да су „сви у изборном процесу“ и да не зна када ће сједница бити одржана.

Дакле, борба за мјесто у парламентима и на другим бираним мјестима још траје и за већину наших политичара је важније питање од тога да ли ће нам гориво бити бар мало јефтиније.

У међувремену, цијене дизела у БиХ, након благог пада, поново скачу у небо. Литар нафте у Бањалуци је 3,39 КМ и на томе се вјероватно неће зауставити јер нафташи скоро свакодневно најављују нова поскупљења.

Подсјећамо, мандат нових парламентараца у ПС БиХ тече од оног тренутка када од ЦИК БиХ добију сертификате. До тада, стари сазив треба да ради у пуном капацитету, а БиХ остаје једина земља у окружењу која није повукла било какав потез да би ограничила цијену енергената које су обориле историјске максимуме.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД у одлазећем сазиву Представничког дома, подсјећа да је Савјет министара БиХ у актуелном мандату од старта функционисао на начин да се видјело да није било повјерења.

Тако се, подсјећа она, тешко долазило до неких приједлога Савјета министара према Парламентарној скупштини. То су, каже Новаковић Бурсаћ, искористиле групе странака или посланици на начин да су тражили свој простор за дјеловање и често су долазили са разним законским приједлозима и идејама.

Подсјећамо, управо на тај начин су посланици опозиције и предложили укидање акциза на гориво.

– Цијенећи добру намјеру, мада лично вјерујем да су то били популистички потези, ни један од посланика није био капацитиран да исправно сагледа ствари, поготово када су финансије у питању. Тако да ја очекујем да такве врсте приједлога, која се тичу смањења пореских стопа, укидање или смањење акциза, у овако кризна времена, морају да буду приједлози министарстава финансија, управо сагледавајући цијелу слику. Очекујем, да ће нови приједлози који се евентуално нађу у парламентарној процедури, управо бити плод тако нечега – каже Новаковић Бурсаћ за Српскаинфо.

На питање да ли то значи да треба одустати од ових измјена Закона о акцизама, и почети све испочетка, каже: „Не знам шта ће бити. Можда нови извршни органи у томе нађу неку своју идеју. Можда им се допадне. Али, када су такви приједлози привременог карактера, увијек се поставља питање шта у тренутку када истекне то неко вријеме, ко зна како би то доживјела јавност. Јесте то сада добро дошло, али шта након истека тих чест мјесеци или три мјесеца – каже Новаковић Бурсаћ.

Посланик ПДП у Представничком дому БиХ, Мира Пекић, тврди да се СНСД власт игра с народом.

- Да су укинули акцизе, гориво би било јефтиније, а с обзиром на то да од цијене горива зависи све и остало, било би заустављено дивљање и осталих цијена. Да су укинуте акцизе, гориво би било јефтиније 40 до 50 фенинга, а с обзиром на то да је гориво дио сваке калкулације извјесно је да бисмо лакше поднијели удар поскупљења – каже за Српскаинфо Пекићева.

 Према њеним ријечима, заказивањем сједница, па отказивањем, па заказивањем послије избора – направили су јефтину и неодговорну, чак и безобразну представу за јавност.

 - Најобичнија сурова игра са народом - закључује Пекићева.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kajgana 18.10.2022. 20:42
    Kada pitaš političare gdje ste, šta radite. Kažu samo da sjednem pa se čujemo..
Повезане вијести
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 59m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 13m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 30m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 5m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 20m
    0