Борци подијељени око доласка на скуп

19.04.2022. 20:34
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Борачка организација Републике Српске нема јединствен став кад је у питању одржавање великог народног скупа, који би под слоганом “Слобода” сутра требало да се одржи у Бањалуци.

Иако је БОРС, односно његово тренутно руководство, званични иницијатор скупа чији је циљ, како је наведено, јасно и гласно неслагање са посљедњим одлукама високог представника и заштита институција Српске, у самој Борачкој организацији, односно њеним регионалним, градским и општинским одборима, постоји огроман јаз по питању оправданости самог скупа, као и учешћа бораца на сутрашњем митингу.

Предсједник Предсједништва БОРС, Александар Савић, недавно је одбацио тврдње опозиционих политичких странака да је најављени скуп у Бањалуци “страначко окупљање СНСД”, поручујући да Борачка организација није у служби било које политичке партије.

– Морамо рећи да БОРС не подржава никог политички. Предстојећим скупом борци желе да кажу да се противе наметнутим одлукама високог представника Кристијана Шмита. Ми преносимо мишљење не само БОРС, већ јавности Републике Српске – рекао је Савић.

Од града до града

Међутим, судећи према ставовима бројних локалних челника Борачке организације, од Новог Града до Требиња, с којима је разговарано о овој теми, дјелује да је актуелно руководство БОРС прилично неприпремљено ушло у организацију цијеле приче.

Наиме, великом народном скупу “Слобода” сутра, готово сигурно, неће присуствовати чланови градских и општинских борачких организација из Сарајевско-романијске регије. Ситуација око доласка у Бањалуку била је потпуно нејасна и кад су у питању представници бораца из Херцеговине, као и Бијељине. Из Борачке организације града Бањалуке такође нема званичног става. Оно што је познато јесте то да Борачка организација града Приједор подржава сутрашњи скуп, те да ће, према ријечима Зорана Предојевића, предсједника те борачке организације, из приједорске регије за Бањалуку сутра кренути најмање 10 аутобуса.

– Осим чланова борачких организација наше регије, подршку сутрашњем скупу даће и чланови локалног удружења пензионера – каже Предојевић за Српскаинфо.

Челници борачких организација у Требињу и Бијељини, Дејан Бодирога и Миодраг Стевановић, кратко су нам саопштили да би негдје у току (јучерашњег) дана требало да буду одржани састанци чланова Предсједништва борачких организација у тим градовима, те да још није познато какав ће став заузети о наведеном скупу.

Организован долазак

С друге стране, предсједник Борачке организације града Зворник, Бранко Студен, јуче нам је рекао да ће Зворничани, скоро сигурно, подржати “Слободу” и доћи у Бањалуку.

– Управо расправљамо о томе, али сам убијеђен да долазимо – каже Студен.

Челници Борачке организације града Добој такође су најавили сигуран долазак великог броја чланова те организације на сутрашњи митинг.

– Одлучили смо да подржимо велики народни скуп “Слобода” и у Бањалуку долазимо организовано. Мислим да ћемо доћи са пет или шест аутобуса, а један број људи ће доћи својим аутомобилима. Ми ћемо увијек стати у одбрану Српске и њених институција – каже за Српскаинфо Душан Кнежевић, предсједник Предсједништва Борачке организације града Добој.

Међутим, из сусједних Станара, односно од предсједника тамошње Борачке организације, Миладинка Ковачевића, стиже порука да борци из те општине не желе да присуствују сутрашњем митингу у Бањалуци.

– У политичкој играрији било које врсте не желимо да учествујемо. Ту мислим и на власт и на опозицију. Кад буде организован протестни скуп који ће довести до побољшања статуса бораца, да не живимо у биједи и да нас не понижавају на сваком кораку, онда ћу врло радо доћи – поручује Ковачевић.

Уплитање политике

Предсједник Борачке организације у Лакташима, Остоја Билак, за Српскаинфо каже да на адресу те, али и бројних других борачких организација широм Српске, до јуче није дошао било какав допис или обавјештење од челника кровне Борачке организације РС о организацији скупа у Бањалуци.

– Ако се нешто тако планирало, онда је требало да се људи на вријеме обавијесте о чему се ту ради. Моје мишљење је да скуп треба подржати, али искључиво ако ће се на њему обраћати само борци, без било каквог уплитања политике. Такође, очекујем да власти подрже неки будући скуп бораца на којем ћемо тражити већа права за нашу популацију – каже Билак.

Предсједник Регионалног одбора БОРС за Сарајевско-романијску регију, Жељко Лалић, за Српскаинфо такође истиче да нико од чланова тамошњих борачких организација није добио било какво обавјештење, као ни објашњење шта се наведеним скупом жели постићи.

– Ако треба да бранимо Републику Српску – ту смо! Борци су створили Српску и нико нам не треба објашњавати за шта смо се борили. Међутим, по информацијама које нам пристижу, а тичу се организације скупа, о томе ко плаћа аутобусе, чланови које странке се организовано позивају на окупљање и томе слично, борци из Сарајевско-романијске регије у томе не желе учествовати – каже Лалић.

Додаје и да борачке организације из те регије никог не желе да одговарају од тога да у “приватној режији” оде у Бањалуку и присуствује сутрашњем митингу, али да од организованог одласка аутобусима, које би подржале тамошње борачке организације, према његовим ријечима, нема ништа.

– Ко хоће да иде, нека иде. Никог не спречавамо. Међутим, наш став, као борачке организације, јесте такав да на политичким окупљањима не треба да учествујемо – каже Лалић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    92-95 20.04.2022. 07:07
    Od Une pa do Drine,kako zive borci nikog briga nije!
  • Generic placeholder image
    Petar 19.04.2022. 20:47
    Borci nisu podjeljeni. Borci idu na skup.Podjelu hoće da naprave ubačeni stranački uljupi koji su postavljeni da zastupaju stranačke interese a ne interese boraca i Republike Srpske.
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 31m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 55m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    12h 24m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    4h 1m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    3h 42m
    0