Бореновић: Покренути смјену Турковићеве

08.07.2020. 11:34
0
ИЗВОР: Катера

Предсједник ПДП и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић сматра да грешка коју су направили представници СНСД-а у Савјету министара БиХ безрезервно гласајући да министар иностраних послова БиХ буде Бисера Турковић сада може бити исправљена, тако што ће предсједавајући Зоран Тегелтија покренути поступак за њену смјену, након скандалозне злоупотребе министарске позиције слањем протестне ноте Србији.

- Као што смо били против именовања предсједавајућег и оваквог Савјета министара, тако ћемо у случају да поступак буде покренут бити за смјену Турковићеве - рекао је предсједник ПДП-а и посланик у ПД ПС БиХ Бранислав Бореновић.

Бореновић истиче да очекује да ће српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија прекинути срамно ћутање и направити конкретне потезе по овом питању, умјесто бављења искључиво размјеном фотеља са СДА:

- У супротном, показаће да им је битније неколико директора институција, него интереси српског народа, Српске и Србије. У исто вријеме док се они боре за функције и ухљебљење неколико страначких кадрова, намјештајући позицију још једног министра СДА, други СДА министар брутално напада Србију. Не треба гледати далеко у прошлост, него само у мандат његовог претходника Младена Иванића, који је обарао ревизију пресуде БиХ против Србије и то по цијену губитка политичких позиција, па да и Додик научи како се ради у интересу српског народа и државе с обје стране Дрине - истакао је Бореновић.

Он каже да Бисера Турковић није само опасан терет за Републику Српску, него за читаву БиХ:

- Турковићева из дана у дан свјесно чини недипломатске, али и политичке потезе, који одговарају само њој и најекстремнијем крилу СДА. Нота упућена Србији, као и писма упућена високим званичницима ЕУ због пресуде ратном злочинцу Хусеину Мујановићу није потез министра иностраних послова, него потез функционера СДА који злоупотребљава своју позицију - каже Бореновић.

Он је подсјетио да је Турковићева прије неколико дана са дневног реда сједнице Савјета министара скинула тачку о формирању експертског тима за Трговску гору, чинећи услугу Хрватској, а онемогућујући да се покуша у корист БиХ ријешити питање одлагалишта нуклеарног отпада који доводи у опасност животе 250.000 људи који живе у општинама у сливу ријеке Уне.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    9h 37m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    11h 56m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    12h 23m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    15h 3m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    7h 44m
    0