Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове

19.09.2024. 12:38
0
ИЗВОР: katera.news

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа, реаговао је на постављању старог тенка као дијела споменика пред Другу гимназију у Сарајеву.

- Док у Источном Сарајеву Срби отварају новоизграђену ликовну галерију и у њој изложбу слика Милеве Мице Тодоровић, прве жене академика у БиХ, и подижу споменике Алекси Шантићу, Стаки Скендеровој, хирургу Миодрагу Лазићу, који је у рату спасио преко 3000 грађана БиХ свих националоности, у "мултиетничном" федералном Сарајеву власти умјесто споменика значајним Сарајлијама,  нпр. Изету Сарајлићу или Мис Паулини Ирби, постављају тенкове. Тобоже заробљене у рату у мају 92. год. на Ступу. По идеји пројектанта око “споменика” ће бити направљено и пет склуптура БиХ "специјалаца" који су заробили тај тенк – навео је он.

  • Слика
  • Слика

Фото: Фејсбук/ Маринко Божовић

Божовић истиче да је „интригантно да након тридесет година након рата, неко по Сарајево поставља тенкове“.

- Неважна је ствар што су тај тенк маја 92. године, специјалцима МУП-а БиХ, без борбе, предали војници ЈНА из касарне  "Јусуф  Џонлагић" и што је он уништен августа 92. године, кад је оклопни батаљон "Армије БиХ" извршио тенковски напад на Касиндолску улицу и Неџариће, већ је интригантно што тридесет година послије рата, кад сви покушавамо да направимо нормалан суживот, барем комшијски и пословни, неко по Сарајеву поставља тенкове. И то под прозоре школама, међународним организацијама за Сигурност, у парку са именом великана севдалинке Сафета Исовића, поред пута за стадион "Кошево" и спортску дворану "Зетра". Тамо гдје је убијен логораш Светозар Вујовић директор ФК "Сарајево" – указао је Божовић.

Божовић наглашава да поштује одлуку да свако треба обиљежите мјеста страдања свог народа, мјеста и датуме побједе, али то би требало радити за истините догађаје и са барем малом мјером укуса, добро пазећи да се нико не увриједи.  

- Само поређење тенка као споменика у федералном Сарајеву са "спомеником породици" у Источном Сарајеву не иде част актуелној градоначелници федералног Сарајева и начелнику сарајевске општине Центар – истакао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења Михајла Пупина Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења ...
Најчитаније
  • Слани мафини
    11h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    13h 36m
    0
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    2h 20m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    11h 30m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    5h 59m
    0