Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove

19.09.2024. 12:38
0
IZVOR: katera.news

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, reagovao je na postavljanju starog tenka kao dijela spomenika pred Drugu gimnaziju u Sarajevu.

- Dok u Istočnom Sarajevu Srbi otvaraju novoizgrađenu likovnu galeriju i u njoj izložbu slika Mileve Mice Todorović, prve žene akademika u BiH, i podižu spomenike Aleksi Šantiću, Staki Skenderovoj, hirurgu Miodragu Laziću, koji je u ratu spasio preko 3000 građana BiH svih nacionalonosti, u "multietničnom" federalnom Sarajevu vlasti umjesto spomenika značajnim Sarajlijama,  npr. Izetu Sarajliću ili Mis Paulini Irbi, postavljaju tenkove. Tobože zarobljene u ratu u maju 92. god. na Stupu. Po ideji projektanta oko “spomenika” će biti napravljeno i pet skluptura BiH "specijalaca" koji su zarobili taj tenk – naveo je on.

  • Slika
  • Slika

Foto: Fejsbuk/ Marinko Božović

Božović ističe da je „intrigantno da nakon trideset godina nakon rata, neko po Sarajevo postavlja tenkove“.

- Nevažna je stvar što su taj tenk maja 92. godine, specijalcima MUP-a BiH, bez borbe, predali vojnici JNA iz kasarne  "Jusuf  Džonlagić" i što je on uništen avgusta 92. godine, kad je oklopni bataljon "Armije BiH" izvršio tenkovski napad na Kasindolsku ulicu i Nedžariće, već je intrigantno što trideset godina poslije rata, kad svi pokušavamo da napravimo normalan suživot, barem komšijski i poslovni, neko po Sarajevu postavlja tenkove. I to pod prozore školama, međunarodnim organizacijama za Sigurnost, u parku sa imenom velikana sevdalinke Safeta Isovića, pored puta za stadion "Koševo" i sportsku dvoranu "Zetra". Tamo gdje je ubijen logoraš Svetozar Vujović direktor FK "Sarajevo" – ukazao je Božović.

Božović naglašava da poštuje odluku da svako treba obilježite mjesta stradanja svog naroda, mjesta i datume pobjede, ali to bi trebalo raditi za istinite događaje i sa barem malom mjerom ukusa, dobro pazeći da se niko ne uvrijedi.  

- Samo poređenje tenka kao spomenika u federalnom Sarajevu sa "spomenikom porodici" u Istočnom Sarajevu ne ide čast aktuelnoj gradonačelnici federalnog Sarajeva i načelniku sarajevske opštine Centar – istakao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Slani mafini
    11h 21m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    13h 16m
    0
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    2h 0m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    11h 10m
    0
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    12h 29m
    0