Божовић: Колико често морате себи и дјеци заказати приватни преглед код доктора?

18.08.2022. 09:26
0
ИЗВОР: katera.news

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић позвао је грађане да размисле о томе гдје се лијече, као и да се присјете колико у пута били у прилици да позову приватне клинике да би обезбиједили себи адекватан преглед.

 - Колико сте пута морали посегнути за бројевима приватних клиника, јер сте "осиједили" због бриге за своје и здравље својих најближих, а државне здравствене установе вас наручују за 2, 4, 7 мјесеци. Колико често заказујете дјеци приватне прегледе? – написао је Божовић на својој фејсбук страници.

Он је објаснио да је на евиденцији једног љекара породичне медицине, који би требао бити посвећен свима, 2.000 пацијената, те подсјетио на честу принуђеност грађана да „интервенишу“ код некога ко може да им скрати предуге процедуре чекања разне прегледе алу дуга чекања на долазак специјалиста из окружења.

- Колико сте пута били принуђени да „интервенишете“ код некога ко може да вам скрати предуге процедуре чекања на магнетну резонанцу, ЦТ, доплер крвних судова и сличне прегледе, који се увијек раде када је здравствено стање упитно, а неријетко и тешко? Колико сте пута чекали љекара специјалисту, који долази из Београда, Бање Луке, ко зна одакле, и били један од 100 пацијената које тај љекар треба да прегледа у неколико сати, ако се преглед не откаже? Колико сте пута морали да путујете у друге градове да бисте обавили одређене прегледе? – запитао је Божовић.

Божовић је напоменуо да све то што се чека, „гања“ и „гура“, па се на крају углавном приватно плати представља неостварено право на здравствену заштиту коју граћани плаћају или плате кроз доприносе за здравство, те да то води до само једног закључка.

- До каквог нас закључка ово све доводи? До једног суровог и бруталног који гласи: ко има новац – може да се лијечи, ко нема – нажалост, умире – наглашава Божовић, уз напомену да област здравства захтијева хитну интервенцију „шок терапијом“ у одређеним областима, доношењем реалне и проводиве стратегије за наредних пет, односно десет година.

- Да тренутна однародована власт Републике Српске има било какву везу са својим народом и његовим стварним проблемима знала би да се под хитно мора направити  прерасподјелa специјалиста по кључним здравственим установама тако да буду свакодневно доступни свим грађанима у свим регијама широм Републике Српске, скратити период дијагностике и чекање на претраге на 7 до максимално 15 дана , број пацијената породичне медицине у систему јавне здравствене заштите одредити на максимално 500 пацијената на једног љекара , докторима законом забранити да се баве политиком, здравственим радницима хитно уплатити све доприносе – јасан је Божовић

Према његовим ријечима нема изговора за оног ко није способан да уреди функционалан систем за отприлике милион становника, колико има Република Српска, те да није заслужио да представља народ.

- То не зна партократски режим Милорада Додика, али знамо ми који ћемо горе наведене мјере спровести у првој години нове Владе Републике Српске, из сопствених капацитета, укидањем расипања новца за непотребне ствари, смањењем трошкова и домаћинским приступом -

Божовић је додао да се на фотографији у прилогу налази "врх" Републике Српске, који je присуствoвao „представљању стратегије о изградњи ски-центра Мањача, о чему је Влада Републике Српске претходно усвојила информацију?!“, пројекту вриједном  53.360.000 КМ без ПДВ-а.

- Када сљедећи пут помислите да су за стање у здравству криви ваши љекари сјетите се ове фотогафије и знаћете ко је заиста одговоран - напоменуо је Божовић уз фотографију.

 

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Божовић: Настављамо даље, у новом ритму, да завршимо што смо почели Божовић: Настављамо даље, у новом ритму, да завршимо што смо почели
Источна Илиџа: Округли сто о насиљу - Потребно строго санкционисати насилнике Источна Илиџа: Округли сто о насиљу - Потребно строго санкционисати насилнике
"MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" (ФОТО) "MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" ...
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    22h 8m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    22h 16m
    0
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    15h 36m
    0
  • Невријеме однијело кров, штета велика
    23h 57m
    0
  • "10.000 куна за 100 комада дјеце покопане"
    22h 7m
    1