Božović: Koliko često morate sebi i djeci zakazati privatni pregled kod doktora?

18.08.2022. 09:26
0
IZVOR: katera.news

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović pozvao je građane da razmisle o tome gdje se liječe, kao i da se prisjete koliko u puta bili u prilici da pozovu privatne klinike da bi obezbijedili sebi adekvatan pregled.

 - Koliko ste puta morali posegnuti za brojevima privatnih klinika, jer ste "osijedili" zbog brige za svoje i zdravlje svojih najbližih, a državne zdravstvene ustanove vas naručuju za 2, 4, 7 mjeseci. Koliko često zakazujete djeci privatne preglede? – napisao je Božović na svojoj fejsbuk stranici.

On je objasnio da je na evidenciji jednog ljekara porodične medicine, koji bi trebao biti posvećen svima, 2.000 pacijenata, te podsjetio na čestu prinuđenost građana da „intervenišu“ kod nekoga ko može da im skrati preduge procedure čekanja razne preglede alu duga čekanja na dolazak specijalista iz okruženja.

- Koliko ste puta bili prinuđeni da „intervenišete“ kod nekoga ko može da vam skrati preduge procedure čekanja na magnetnu rezonancu, CT, dopler krvnih sudova i slične preglede, koji se uvijek rade kada je zdravstveno stanje upitno, a nerijetko i teško? Koliko ste puta čekali ljekara specijalistu, koji dolazi iz Beograda, Banje Luke, ko zna odakle, i bili jedan od 100 pacijenata koje taj ljekar treba da pregleda u nekoliko sati, ako se pregled ne otkaže? Koliko ste puta morali da putujete u druge gradove da biste obavili određene preglede? – zapitao je Božović.

Božović je napomenuo da sve to što se čeka, „ganja“ i „gura“, pa se na kraju uglavnom privatno plati predstavlja neostvareno pravo na zdravstvenu zaštitu koju graćani plaćaju ili plate kroz doprinose za zdravstvo, te da to vodi do samo jednog zaključka.

- Do kakvog nas zaključka ovo sve dovodi? Do jednog surovog i brutalnog koji glasi: ko ima novac – može da se liječi, ko nema – nažalost, umire – naglašava Božović, uz napomenu da oblast zdravstva zahtijeva hitnu intervenciju „šok terapijom“ u određenim oblastima, donošenjem realne i provodive strategije za narednih pet, odnosno deset godina.

- Da trenutna odnarodovana vlast Republike Srpske ima bilo kakvu vezu sa svojim narodom i njegovim stvarnim problemima znala bi da se pod hitno mora napraviti  preraspodjela specijalista po ključnim zdravstvenim ustanovama tako da budu svakodnevno dostupni svim građanima u svim regijama širom Republike Srpske, skratiti period dijagnostike i čekanje na pretrage na 7 do maksimalno 15 dana , broj pacijenata porodične medicine u sistemu javne zdravstvene zaštite odrediti na maksimalno 500 pacijenata na jednog ljekara , doktorima zakonom zabraniti da se bave politikom, zdravstvenim radnicima hitno uplatiti sve doprinose – jasan je Božović

Prema njegovim riječima nema izgovora za onog ko nije sposoban da uredi funkcionalan sistem za otprilike milion stanovnika, koliko ima Republika Srpska, te da nije zaslužio da predstavlja narod.

- To ne zna partokratski režim Milorada Dodika, ali znamo mi koji ćemo gore navedene mjere sprovesti u prvoj godini nove Vlade Republike Srpske, iz sopstvenih kapaciteta, ukidanjem rasipanja novca za nepotrebne stvari, smanjenjem troškova i domaćinskim pristupom -

Božović je dodao da se na fotografiji u prilogu nalazi "vrh" Republike Srpske, koji je prisustvovao „predstavljanju strategije o izgradnji ski-centra Manjača, o čemu je Vlada Republike Srpske prethodno usvojila informaciju?!“, projektu vrijednom  53.360.000 KM bez PDV-a.

- Kada sljedeći put pomislite da su za stanje u zdravstvu krivi vaši ljekari sjetite se ove fotogafije i znaćete ko je zaista odgovoran - napomenuo je Božović uz fotografiju.

 

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Povezane vijesti
Božović: Nastavljamo dalje, u novom ritmu, da završimo što smo počeli Božović: Nastavljamo dalje, u novom ritmu, da završimo što smo počeli
Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
"MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" (FOTO) "MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" ...
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    23h 58m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    17h 26m
    0
  • "10.000 kuna za 100 komada djece pokopane"
    23h 57m
    1
  • Novinari se probili do Donje Jablanice: "Četrdeset ljudi se vodi kao nestalo"
    22h 21m
    0
  • U Istočnom Sarajevu sve spremeno za glasanje u nedjelju
    17h 19m
    5