Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти

25.04.2024. 13:15
1
ИЗВОР: katera.news

Састанак начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића и начелника општине Источно Ново Сарајево Јована Катића одржан је јутрос у Општини Источна Илиџа, a осим помоћи матурантима за матурско вече, разговарали су и о привредном стању и приликама.

Божовић истиче да су, кроз развој пословних зона, али и близине сарајевском тржишту, покушали довести привредне субјекте на Источну Илиџу.

- Мислим да смо у тој намјери у посљедњих неколико година остварили конкретне резултате. Кроз запошљавање становника Источног Сарајева отворили смо неколико стотина радних мјеста прије свега привредних субјеката који су, у овом моменту везани за дјелатности и гране привреде које нису биле традиционалне везане за Источно Сарајево – рекао је он.

Према његовим ријечима, Источна Илиџа је поносна на пословну зону од моста до моста, пословна зона Радуловац, и покушај да се на „кичми“ општине - магистралниом путу М18 отвори што више привредних пословних објеката који запошљавају и до 100 радника.

- Био бих јако срећан да сви ти људи долазе са територије наше општине, али ово је помоћ и другим општинама и људима који долазе, с обзиром на то да је тешко наћи довољно квалитетне радне снаге - навео је Божовић, истичући да је то додатни допринос цијелом региону.

У ову општину су се, како каже, у посљедњих неколико година смјестиле двије производне фирме прозора и врата, а једна од њих „АЛУ ТРЕНД д.о.о.“ цијелу своју производњу извози на америчко тржиште.

У општини Источно Ново Сарајево, како наводи Катић, има простора за унапређење, али истиче да се могу похвалити чињеницом да су у Српској општина са највећим бројем предузетничких радњи по глави становника.

- Предузетничка дјелатност је највећи привредни сектор. Иако запошљава мали број људи, радна снага се базира на тим дјелатностима. Не смијемо занемарити и грађевински сектор, који је најразвијенија грана привреде – навео је он.

Према његовим ријечима, општини Источно Ново Сарајево у наредном периоду слиједи развој пословне зоне у обухвату бивше фабрике „РАОП“.

- Приватни инвеститор тренутно изводи мастер план, гдје постоји могућност за долазак нових привредника, не из Источног Сарајева, него држава у окружењу, првенствено Србије. По њиховом доласку, очекујемо и велики број радних мјеста која ће се отворити за становнике Источног Сарајева – рекао је Катић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dejvid Bovi 25.04.2024. 22:18
    Čitav referat o prosipanju šupljeg u prazno. Navedena jedna proizvodna firma a druga nije ko da je vojna tajna u pitanju. Koje su to firme koje su zadnjih par godina zaposlile nekoliko stotina stanovnika sa područja Istočnog Sarajeva ?
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 37m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 35m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 1m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 16m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    12h 55m
    0