Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti

25.04.2024. 13:15
1
IZVOR: katera.news

Sastanak načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića održan je jutros u Opštini Istočna Ilidža, a osim pomoći maturantima za matursko veče, razgovarali su i o privrednom stanju i prilikama.

Božović ističe da su, kroz razvoj poslovnih zona, ali i blizine sarajevskom tržištu, pokušali dovesti privredne subjekte na Istočnu Ilidžu.

- Mislim da smo u toj namjeri u posljednjih nekoliko godina ostvarili konkretne rezultate. Kroz zapošljavanje stanovnika Istočnog Sarajeva otvorili smo nekoliko stotina radnih mjesta prije svega privrednih subjekata koji su, u ovom momentu vezani za djelatnosti i grane privrede koje nisu bile tradicionalne vezane za Istočno Sarajevo – rekao je on.

Prema njegovim riječima, Istočna Ilidža je ponosna na poslovnu zonu od mosta do mosta, poslovna zona Radulovac, i pokušaj da se na „kičmi“ opštine - magistralniom putu M18 otvori što više privrednih poslovnih objekata koji zapošljavaju i do 100 radnika.

- Bio bih jako srećan da svi ti ljudi dolaze sa teritorije naše opštine, ali ovo je pomoć i drugim opštinama i ljudima koji dolaze, s obzirom na to da je teško naći dovoljno kvalitetne radne snage - naveo je Božović, ističući da je to dodatni doprinos cijelom regionu.

U ovu opštinu su se, kako kaže, u posljednjih nekoliko godina smjestile dvije proizvodne firme prozora i vrata, a jedna od njih „ALU TREND d.o.o.“ cijelu svoju proizvodnju izvozi na američko tržište.

U opštini Istočno Novo Sarajevo, kako navodi Katić, ima prostora za unapređenje, ali ističe da se mogu pohvaliti činjenicom da su u Srpskoj opština sa najvećim brojem preduzetničkih radnji po glavi stanovnika.

- Preduzetnička djelatnost je najveći privredni sektor. Iako zapošljava mali broj ljudi, radna snaga se bazira na tim djelatnostima. Ne smijemo zanemariti i građevinski sektor, koji je najrazvijenija grana privrede – naveo je on.

Prema njegovim riječima, opštini Istočno Novo Sarajevo u narednom periodu slijedi razvoj poslovne zone u obuhvatu bivše fabrike „RAOP“.

- Privatni investitor trenutno izvodi master plan, gdje postoji mogućnost za dolazak novih privrednika, ne iz Istočnog Sarajeva, nego država u okruženju, prvenstveno Srbije. Po njihovom dolasku, očekujemo i veliki broj radnih mjesta koja će se otvoriti za stanovnike Istočnog Sarajeva – rekao je Katić.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dejvid Bovi 25.04.2024. 22:18
    Čitav referat o prosipanju šupljeg u prazno. Navedena jedna proizvodna firma a druga nije ko da je vojna tajna u pitanju. Koje su to firme koje su zadnjih par godina zaposlile nekoliko stotina stanovnika sa područja Istočnog Sarajeva ?
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Više od 22 odsto Nijemaca ne može da priušti sedmodnevni odmor Više od 22 odsto Nijemaca ne može da priušti sedmodnevni odmor
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 13m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    6h 11m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    14h 37m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    12h 52m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    14h 31m
    0