Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti

25.04.2024. 13:15
1
IZVOR: katera.news

Sastanak načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića održan je jutros u Opštini Istočna Ilidža, a osim pomoći maturantima za matursko veče, razgovarali su i o privrednom stanju i prilikama.

Božović ističe da su, kroz razvoj poslovnih zona, ali i blizine sarajevskom tržištu, pokušali dovesti privredne subjekte na Istočnu Ilidžu.

- Mislim da smo u toj namjeri u posljednjih nekoliko godina ostvarili konkretne rezultate. Kroz zapošljavanje stanovnika Istočnog Sarajeva otvorili smo nekoliko stotina radnih mjesta prije svega privrednih subjekata koji su, u ovom momentu vezani za djelatnosti i grane privrede koje nisu bile tradicionalne vezane za Istočno Sarajevo – rekao je on.

Prema njegovim riječima, Istočna Ilidža je ponosna na poslovnu zonu od mosta do mosta, poslovna zona Radulovac, i pokušaj da se na „kičmi“ opštine - magistralniom putu M18 otvori što više privrednih poslovnih objekata koji zapošljavaju i do 100 radnika.

- Bio bih jako srećan da svi ti ljudi dolaze sa teritorije naše opštine, ali ovo je pomoć i drugim opštinama i ljudima koji dolaze, s obzirom na to da je teško naći dovoljno kvalitetne radne snage - naveo je Božović, ističući da je to dodatni doprinos cijelom regionu.

U ovu opštinu su se, kako kaže, u posljednjih nekoliko godina smjestile dvije proizvodne firme prozora i vrata, a jedna od njih „ALU TREND d.o.o.“ cijelu svoju proizvodnju izvozi na američko tržište.

U opštini Istočno Novo Sarajevo, kako navodi Katić, ima prostora za unapređenje, ali ističe da se mogu pohvaliti činjenicom da su u Srpskoj opština sa najvećim brojem preduzetničkih radnji po glavi stanovnika.

- Preduzetnička djelatnost je najveći privredni sektor. Iako zapošljava mali broj ljudi, radna snaga se bazira na tim djelatnostima. Ne smijemo zanemariti i građevinski sektor, koji je najrazvijenija grana privrede – naveo je on.

Prema njegovim riječima, opštini Istočno Novo Sarajevo u narednom periodu slijedi razvoj poslovne zone u obuhvatu bivše fabrike „RAOP“.

- Privatni investitor trenutno izvodi master plan, gdje postoji mogućnost za dolazak novih privrednika, ne iz Istočnog Sarajeva, nego država u okruženju, prvenstveno Srbije. Po njihovom dolasku, očekujemo i veliki broj radnih mjesta koja će se otvoriti za stanovnike Istočnog Sarajeva – rekao je Katić.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Dejvid Bovi 25.04.2024. 22:18
  Čitav referat o prosipanju šupljeg u prazno. Navedena jedna proizvodna firma a druga nije ko da je vojna tajna u pitanju. Koje su to firme koje su zadnjih par godina zaposlile nekoliko stotina stanovnika sa područja Istočnog Sarajeva ?
Povezane vijesti
Kozarstvo Marku Nikoliću sve više prirasta srcu Kozarstvo Marku Nikoliću sve više prirasta srcu
Opština Istočna Ilidža – idealno mjesto za ostvarivanje investicionih planova Opština Istočna Ilidža – idealno mjesto za ostvarivanje investicionih planova
Škola sticanja osnovnih vještina boravka u prirodi – atrakcija među osnovcima Škola sticanja osnovnih vještina boravka u prirodi – atrakcija među osnovcima
Najčitanije
 • Muškarac ostavio kofere sa ljudskim ostacima na mostu
  19h 18m
  0
 • Srbija: Izmjereno nevjerovatnih 50 stepeni
  21h 12m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  6h 18m
  0
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  1h 36m
  0
 • Oglasio se glavni tužilac poslije saslušanja osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
  20h 1m
  0