Божовић: Неплаћање пореза и доприноса је кривично дјело

11.08.2023. 14:43
0
ИЗВОР: katera.news

Одлука Владе Републике Српске којом су, без обзира на плаћене или неплаћене порезе и доприносе од стране послодавца сви становници имали право на приступ здравственим услугама, истекла је 31. јула 2023. године.

- Ко је дао одобрење носиоцима јавних функција и директорима јавних установа да не плаћају порезе и доприносе? Колико је оптужница и пријава подигнуто поводом наведеног проблема? Да ли постоје приватни послодаваци који редовно не измирују ове обавезе и да ли су им по службеној дужности блокирани рачуни - упитао је Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа.

Према његовим ријечима, оно на шта је упозоравао небројено пута прошло је без велике помпе, а проблем је постао реалан и опипљив када су многи грађани, након овог фамозног 31. јула, потражили помоћ љекара, па били враћени са шалтера, јер послодавац није измирио законом предвиђене обавезе.

- Листа дужника је позамашна, а од висине дуговања немалог броја послодаваца, међу којима предњаче јавне установе „блиске“ актуелној власти, завртjелео би вам се у глави. Много је питања на која нам Влада Републике Српске, Министарство финансија, Пореска управа и Тужилаштво дугују одговоре - истакао је Божовић.

Божовић је упитао да ли је неплаћање пореза и доприноса заиста кривично дјело и ко је дао одобрење носиоцима јавних функција и директорима јавних установа да не плаћају порезе и доприносе?

- Колико је оптужница и пријава подигнуто поводом наведеног проблема? Да ли постоји један приватни послодавац који није редовно измирио ове обавезе? Да ли су послодавцима по службеној дужности блокирани рачуни? - навео је он.

Како истиче, према Закону о кривичном поступку, члан 209, неплаћање пореза и доприноса је КРИВИЧНО ДЈЕЛО за које је запријећена казна од шест мјесеци до 5 година.

- По опробаном рецепту, актуелна власт Републике Српске је, одлуком да сви грађани имају приступ здравственим установама, без обзира на чињеницу да ли је послодавац измирио законом предвиђене обавезе, гурнула под тепих бројне проблеме. Неспособни да ријеше иједан конкретан проблем, радећи по принципу „хљеба и игара“, носиоци власти поново су показали да Републиком Српском управљају хазардерски, арчећи све као да је њихова ђедовина, док обичан човјек нема елементарне услове за нормалан живот - рекао је Божовић и додао:

- И још једно питање које се намеће, да ли ће било која синдикална организација заштитити раднике или су они ипак продужена рука лоше власти? Овакав систем дефинитивно није функционалан! Ко је крив?! - закључио је Божовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    18h 6m
    10
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    1h 1m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    5h 6m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    5h 10m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    16h 54m
    0