Božović: Neplaćanje poreza i doprinosa je krivično djelo

11.08.2023. 14:43
0
IZVOR: katera.news

Odluka Vlade Republike Srpske kojom su, bez obzira na plaćene ili neplaćene poreze i doprinose od strane poslodavca svi stanovnici imali pravo na pristup zdravstvenim uslugama, istekla je 31. jula 2023. godine.

- Ko je dao odobrenje nosiocima javnih funkcija i direktorima javnih ustanova da ne plaćaju poreze i doprinose? Koliko je optužnica i prijava podignuto povodom navedenog problema? Da li postoje privatni poslodavaci koji redovno ne izmiruju ove obaveze i da li su im po službenoj dužnosti blokirani računi - upitao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Prema njegovim riječima, ono na šta je upozoravao nebrojeno puta prošlo je bez velike pompe, a problem je postao realan i opipljiv kada su mnogi građani, nakon ovog famoznog 31. jula, potražili pomoć ljekara, pa bili vraćeni sa šaltera, jer poslodavac nije izmirio zakonom predviđene obaveze.

- Lista dužnika je pozamašna, a od visine dugovanja nemalog broja poslodavaca, među kojima prednjače javne ustanove „bliske“ aktuelnoj vlasti, zavrtjeleo bi vam se u glavi. Mnogo je pitanja na koja nam Vlada Republike Srpske, Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Tužilaštvo duguju odgovore - istakao je Božović.

Božović je upitao da li je neplaćanje poreza i doprinosa zaista krivično djelo i ko je dao odobrenje nosiocima javnih funkcija i direktorima javnih ustanova da ne plaćaju poreze i doprinose?

- Koliko je optužnica i prijava podignuto povodom navedenog problema? Da li postoji jedan privatni poslodavac koji nije redovno izmirio ove obaveze? Da li su poslodavcima po službenoj dužnosti blokirani računi? - naveo je on.

Kako ističe, prema Zakonu o krivičnom postupku, član 209, neplaćanje poreza i doprinosa je KRIVIČNO DJELO za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do 5 godina.

- Po oprobanom receptu, aktuelna vlast Republike Srpske je, odlukom da svi građani imaju pristup zdravstvenim ustanovama, bez obzira na činjenicu da li je poslodavac izmirio zakonom predviđene obaveze, gurnula pod tepih brojne probleme. Nesposobni da riješe ijedan konkretan problem, radeći po principu „hljeba i igara“, nosioci vlasti ponovo su pokazali da Republikom Srpskom upravljaju hazarderski, arčeći sve kao da je njihova đedovina, dok običan čovjek nema elementarne uslove za normalan život - rekao je Božović i dodao:

- I još jedno pitanje koje se nameće, da li će bilo koja sindikalna organizacija zaštititi radnike ili su oni ipak produžena ruka loše vlasti? Ovakav sistem definitivno nije funkcionalan! Ko je kriv?! - zaključio je Božović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital! Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    9h 27m
    7
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    23h 9m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    22h 37m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    7h 29m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    21h 28m
    0