Божовић: Зоран Цвијетић оставио неизбрисив траг у историји Српског Сарајева

11.01.2021. 14:36
0
ИЗВОР: Катера

Начелник општине Источна Илиџа заједно са сарадницима присуствовао је данас обиљежавању 27 година од погибије Зорана Цвијетића, за којег је рекао да је оставио вјечити и неизбрисиви траг у одбрани Српског Сарајева и стварању МУП-а Републике Српске.

Божовић је истакао да је Зоран Цвијетић, први министар унутрашњих послова Српске Аутономне области (САО) Романија и начелник Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности, био велики херој.

На 27. годишњицу убиства Зорана Цвијетића данас је у Источном Сарајеву, на мјесту Цвијетићеве погибије, код Електротехничког факултета, служен помен,а вијенце су поред представника општине Источна Илиџа, положили и делегације МУП-а Републике Српске, Удружења ветерана, града Источно Сарајево, других општина из састава града и борачких организација.

Слика

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Горан Мачар рекао је да је Цвијетић дао велики допринос у изградњи Републике Српске, њеној одбрани и одбрани српског народа.

Мачар је додао да је Цвијетић био херој српског народа и понос Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и ветерана служби безбједности.

Он је поручио политичарима у Српској да ће она опстати само ако је економски одржива и ако њени хероји, као и породице хероја који нису живи, могу достојанствено да живе.

Предсједник Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић рекао је да је Зоран Цвијетић дао немјерљив допринос током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, те да је захваљујући њему, али и припадницима српске војске и полиције, српско становништво остало на подручју Сарајевско-романијске регије.

Шаровић је додао да је Цвијетић заслужио и много више од тога да се по њему назове једна улице у Источном Сарајеву.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао да Цвијетић није био за то да се сједиште Сарајевско-романијско-бирчканског центра служби безбједности помјери из Српског Сарајева на безбједније подручје, јер би народ изгубио повјерење и у Републику Српску и у институције.

Бјелица је цитирао покојног Цвијетића, рекавши да је он поручио да није желио да оде из Лукавице, да ће остати до краја, "док се све не заврши".

Зоран Цвијетић (29. април 1962 — Лукавица, 11. јануар 1994) је био први начелник Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије и први министар унутрашњих послова Српске аутономне области Романија. Један је од оснивача Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Погинуо је у 1994. у Лукавици погођен снајперским мецима припадника Армије Републике БиХ који су испаљени са оближњег брда Мојмила.

На мјесту његове погибије подигнуто је спомен-обиљежје, које се налази поред Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву у источносарајевском насељу Лукавица.

Однедавно, једна улица крај Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у Источном Новом Сарајеву носи име по Зорану Цвијетићу.

Коментари 0
Повезане вијести
Лана Бјелица на БРИКС играма у Русији Лана Бјелица на БРИКС играма у Русији
Удружење ампутираца из Источног Сарајева дванаести пут креће на ходочашћу до Острога Удружење ампутираца из Источног Сарајева дванаести пут креће на ходочашћу до Острога
Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО) Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО)
Најчитаније
 • Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева
  16h 56m
  11
 • “Тражим мужа”: Љепотица из Бањалуке "запалила" друштвене мреже (ФОТО)
  18h 17m
  4
 • Вечерас откривање и освештење споменика породици у Источном Новом Сарајеву
  17h 45m
  0
 • У Источном Новом Сарајеву откривен споменик породици - симбол егзодуса сарајевских Срба (ФОТО)
  5h 49m
  5
 • Земљотрес у БиХ
  9h 53m
  0