Božović: Zoran Cvijetić ostavio neizbrisiv trag u istoriji Srpskog Sarajeva

11.01.2021. 14:36
0
IZVOR: Katera

Načelnik opštine Istočna Ilidža zajedno sa saradnicima prisustvovao je danas obilježavanju 27 godina od pogibije Zorana Cvijetića, za kojeg je rekao da je ostavio vječiti i neizbrisivi trag u odbrani Srpskog Sarajeva i stvaranju MUP-a Republike Srpske.

Božović je istakao da je Zoran Cvijetić, prvi ministar unutrašnjih poslova Srpske Autonomne oblasti (SAO) Romanija i načelnik Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti, bio veliki heroj.

Na 27. godišnjicu ubistva Zorana Cvijetića danas je u Istočnom Sarajevu, na mjestu Cvijetićeve pogibije, kod Elektrotehničkog fakulteta, služen pomen,a vijence su pored predstavnika opštine Istočna Ilidža, položili i delegacije MUP-a Republike Srpske, Udruženja veterana, grada Istočno Sarajevo, drugih opština iz sastava grada i boračkih organizacija.

Slika

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Goran Mačar rekao je da je Cvijetić dao veliki doprinos u izgradnji Republike Srpske, njenoj odbrani i odbrani srpskog naroda.

Mačar je dodao da je Cvijetić bio heroj srpskog naroda i ponos Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i veterana službi bezbjednosti.

On je poručio političarima u Srpskoj da će ona opstati samo ako je ekonomski održiva i ako njeni heroji, kao i porodice heroja koji nisu živi, mogu dostojanstveno da žive.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da je Zoran Cvijetić dao nemjerljiv doprinos tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te da je zahvaljujući njemu, ali i pripadnicima srpske vojske i policije, srpsko stanovništvo ostalo na području Sarajevsko-romanijske regije.

Šarović je dodao da je Cvijetić zaslužio i mnogo više od toga da se po njemu nazove jedna ulice u Istočnom Sarajevu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je rekao da Cvijetić nije bio za to da se sjedište Sarajevsko-romanijsko-birčkanskog centra službi bezbjednosti pomjeri iz Srpskog Sarajeva na bezbjednije područje, jer bi narod izgubio povjerenje i u Republiku Srpsku i u institucije.

Bjelica je citirao pokojnog Cvijetića, rekavši da je on poručio da nije želio da ode iz Lukavice, da će ostati do kraja, "dok se sve ne završi".

Zoran Cvijetić (29. april 1962 — Lukavica, 11. januar 1994) je bio prvi načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije i prvi ministar unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti Romanija. Jedan je od osnivača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Poginuo je u 1994. u Lukavici pogođen snajperskim mecima pripadnika Armije Republike BiH koji su ispaljeni sa obližnjeg brda Mojmila.

Na mjestu njegove pogibije podignuto je spomen-obilježje, koje se nalazi pored Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u istočnosarajevskom naselju Lukavica.

Odnedavno, jedna ulica kraj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Novom Sarajevu nosi ime po Zoranu Cvijetiću.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    16h 45m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 29m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 14m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 13m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 19m
    0