Брачни пар спојио знање и рад, па убире плодове

19.06.2020. 09:55
0
ИЗВОР: Srpska.info

Када се споје знање и рад, резултати не могу изостати. Доказ је брачни пар Рикановић из Бродца код Бијељине, по струци економисти, који су рад у канцеларији замијенили шталом. Производе млијеко, а кућни буџет допуњавају и товом бикова.

Труде се да осавремене производњу, јер се пољопривреди посветио и њихов син. У будућности планирају да створе модерну фарму, на којој ће плодове свог рада убирати и њихова будућа покољења.

Дипломирани економиста Душко Рикановић некада је био директор земљорадничке задруге, па референт за мјесне заједнице. Прије пет година подвукао је црту и посветио се властитом домаћинству. Тада су у штали имали само једну краву.

Постепено су повећавали број – на пет, па на 14, а данас ово комерцијално газдинство има 25 грла. Рачуница је, кажу, јасна. Колико радиш – толико и зарадиш, а душа пуна.

– Кад упоредим овај и некадашњи живот, не кајем се нимало. Имао сам плату од 1.000 КМ, а сада то зарадим за пар дана. „Измуземо“ ту суму у млијеку, а не рачунам приходе од продаје телади и бикова. Истина је да сам увијек био у одијелу и да су ми завидјели многи, али не бих се враћао на старо, јер сам сада свој газда. Радим оно што волим и од тога моја породица солидно живи – каже овај угледни домаћин.

Супруга Биљана, која је завршила Вишу економску школу, задовољна је постигнутим резултатима. Није било лако у почетку, али упорност и марљивост су се исплатили.

Слика

– Имамо свој мир, уживамо у сеоској идили. И дјеца су с нама и одлично су прихватили овакав начин живота. Радни дан нам траје од осам до 12 сати. Некад посла и нема много. Али није тешко. Кад видиш на крају мјесеца резултате онда све муке заборавиш – каже домаћица.

Рикановићи годишње произведу 100.000 литара млијека. Да би успјели у томе воде рачуна о свакој ситници.

– Три, четири врсте суве и концентроване хране дајемо нашим грлима. Ја, као економиста, добро гледам рачуницу. Некада сам нашем ветеринару говорио “ако треба, даваћу кравама и банане” – каже Душко, а онда кроз осмијех додаје да то није добра идеја, јер ће краве изгубити млијечност.

– Ако желите добар резултат, морате се и потрудити – савјетује он.

Економисти вјешто воде домаћинство, па се умјесто плаћањем “у кешу” служе и компензацијом. За телад добијају репроматеријал. Уз помоћ подстицаја за капиталне инвестиције улажу у механизацију, која је главна карика у ланцу производње.

И син Дејан, који је по струци царински техничар, напустио је посао у приватној фирми у којој је радио шест година и посветио се пољопривреди.

– Захваљујући подстицају Министарства пољопривреде РС, од 30 одсто, купили смо нови трактор, вриједан 130.000 КМ. Сад смо извдојили око 10.000 КМ за сјетвеноспремач. И ту ћемо добити поврат средстава у износу од 35 одсто. Не може се земља обрађивати без добре механизације – каже младић.

Планирају да конкуришу и за претприступне фондове ЕУ. Пут ка овом циљу био би им, кажу, олакшан када би процедура за грађевинске дозволе била поједностављена, а газдинствима која желе да се проширују омогућен закуп државног земљишта.

– Е, сад нам треба и више земље, па се надамо да ћемо успјети да добијемо оранице у концесију. Да дају по скраћеној процедури и много јефтиније грађевинске дозволе за штале, да можемо конкурисати, јер ако то не учинимо пропашће нам европски фондови. Кад би наше Министарство само испоштовало мјеру коју Србија примјењује – једна крава, један хектар државне земље на кориштење, много више домаћинстава у Српској опредијелило би се за ову производњу – сматра Душко.

Не окрећите леђа селу

Рикановићи имају 25 хектара земљишта, а жеља им је да имају дупло више, да граде и проширују газдинство. Визија им је модерна фарма на којој би дјеца имала будућност.

Захваљујући стеченим дипломама у старости ће, кажу, имати пензију и бити економски савјетници сину, да без проблема укалкулише материјалне трошкове – цијену рада, амортизацију машина, радну снагу, те да рачуна на сигурну добит.

– Не желимо да станемо на овом, већ хоћемо да проширујемо наше газдинство. У раду је спас и зато не окрећите леђа селу – поручили су Рикановићи.

Коментари 0
Повезане вијести
Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре
Временске прилике успораваће пољопривредне радове Временске прилике успораваће пољопривредне радове
На пољопривредном симпозијуму 680 радова из 80 земаља На пољопривредном симпозијуму 680 радова из 80 земаља
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    11h 26m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 10m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 15m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    16h 19m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    1h 46m
    0