Бришу царину на електрична аута

07.06.2022. 10:44
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Царинска стопа од пет одсто на увоз електричних аутомобила у БиХ ускоро би могла постати прошлост јер надлежне институције имају за циљ стимулисати привреднике и грађане на куповину ове врсте аутомобила чија би масовнија употреба значајно утицала на смањење загађења ваздуха и заштиту животне средине.

Иницијативу за суспензију царинске стопе на увоз поменутих возила јуче је подржала Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламента БиХ, а сада је на потезу Савјет министара који има обавезу да у наредних 15 дана донесе коначну одлуку.

Иницијативом, чији су потписници посланици у Представничком дому Едита Ђапо, Саша Магазиновић и Јасмин Емрић, тражи се и знатно умањење царинске стопе на увоз хибридних аутомобила и то са 15 на пет одсто.

- Будући да декарбонизација представља један од кључних стубова Зелене агенде за западни Балкан неопходно је да институције БиХ иду у правцу реализације преузетих обавеза, а укидање и смањење царинских стопа за електрична и хибридна возила и то по могућности трајно, једна је од тих активности - наводи се у иницијативи.

Иако је продаја електричних возила у свијету лани удвостручена, достигавши рекордних 6,6 милиона, у БиХ је тај број и даље симболичан. Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у нашу земљу од 2017. године, када је увезен први електрични аутомобил, до краја маја ове године стигло је 110 возила те врсте.

- У првих пет мјесеци ове године увезено је 17 електричних возила и то 13 из Њемачке, два из Француске те по један из Кореје и САД. Најскупље је плаћен “порше тајкан ГТС” и то готово 190.000 марака - подаци су УИО БиХ.   

Када су у питању хибридна возила лани је у БиХ увезено 359 таквих аутомобила, док их је у првих пет мјесеци ове године стигло 248 а њихова вриједност премашује 13 милиона КМ. 

Бањалучка ИТ команија „East Code”, која је међу првима у Српској увезла еколошки прихватљиво возило, у свом возном парку тренутно посједује пет таквих аутомобила, а уколико дође до укидања царинских стопа тај број до краја године могао би бити и већи.

- Већ пет година користимо електрична возила, показала су се као веома ефикасна и доприносе значајним уштедама. Рачуница показује да за прелазак 100 километара потрошимо струје у вриједности око двије марке, што је у односу на тренутне цијене горива превелика разлика. Плус, код електричних аутомобила нема трошкова малог и великог сервиса, кочнице дуже трају и још низ предности - прича сувласник компаније East Code” Саша Матић. Као отежавајућу околност навео је мали број сервиса које пружају услугу поправке таквих возила.

Предсједник Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ Харис Муратовић тврди да би укидање и смањење царине за увоз електричних и хибридних аутомобила имало вишеструку корист, јер би се остварили бројни бенефити.

- Осим користи са аспекта загађења, повољнији су за сервисирање и безбједнији на путевима што је веома значајно, будући да годишње у БиХ погине на стотине људи у саобраћају - појашњава Муратовић.

Додаје да нигдје у Европи не постоји царина на овакву врсту аутомобила.

- Већ девет мјесеци лично возим електрични аутомобил и израчунао сам да сам уштедио 5.500 КМ на 20.000 пређених километара - рекао је Муратовић.

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број електричних аутомобила у БиХ Расте број електричних аутомобила у БиХ
До краја године ниже царинске стопе за увоз е-возила у БиХ До краја године ниже царинске стопе за увоз е-возила у БиХ
"Фолксваген" удвостручио продају електричних аутомобила "Фолксваген" удвостручио продају електричних аутомобила
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    23h 12m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 8m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    22h 12m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    19h 5m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 56m
    1