Брнабић: Иако тешка, ситуација са вирусом корона се поправља

29.07.2020. 20:37
0
ИЗВОР: СРНА

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да се епидемиолошка ситуација у Србији са вирусом корона, иако тешка, поправља, те да очекује да ће, уз стриктно поштовање упутстава надлежних, у наредним данима епидемија још више бити стављена под контролу, а медицински систем додатно растерећен.

Брнабићева је на састанку видео-линком са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ, поводом актуелне ситуације у вези са пандемијом, рекла да су примјена мјера и одговорно понашање грађана почели да дају резултате.

Она је навела да су у току и интензивне припреме за јесен када се очекује и јачи талас вируса, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је захвалила свим амбасадорима земаља чланица ЕУ за медицинску помоћ и подршку Србији у борби против вируса корона.

Фабрици је рекао да је пандемија вируса корона умногоме промијенила свијет, и да се из овог искуства мора учити и дјеловати солидарно, те дијелити искуства у примјењивању мјера и резултатима које оне дају.

Он је потврдио спремност ЕУ да настави тијесно да сарађује са надлежнима у Србији и охрабрио да у потпуности буду искориштени нови механизми у које је сада укључена и Србија, попут здравственог одбора ЕУ и споразума ЕУ о заједничким набавкама.

Фабрици је нагласио да ЕУ снажно подржава Србију на њеном европском путу и изразио очекивање да ће нова влада Србије ставити процес приступања ЕУ у средиште свог програма, у ком ће посебан приоритет имати владавина права.

Он је истакао да је ће Економско-инвестициони подстицајни план ЕУ, који ће бити представљен на јесен, омогућити Србији бржи економски опоравак од посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

Током размјене мишљења са Брнабићевом о политичкој ситуацији у Србији након избора одржаних 21. јуна амбасадори ЕУ су посебно истакли праћење извјештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права о изборним условима, потребу да буду обезбијеђени мирни протести и безбједност новинара, чувајући притом јавни ред, а поменули су и захтјев Управе за спречавање прања новца за информацијама, који укључује медије и невладине организације у Србији.

Брнабићева је нагласила да се након избора, на улицама Београда и других градова Србије, дешавало политичко и физичко насиље.

Када је ријеч о информацијама које се односе на активности Управе за спречавање прања новца, она је истакла да су надлежности ове установе дефинисане законом, али и међународним стандардима које је Србија дужна да поштује.

Коментари 0
Повезане вијести
Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља
Ана Брнабић на челу Скупштине Србије Ана Брнабић на челу Скупштине Србије
Кандидат за предсједника Скупштине Србије Ана Брнабић Кандидат за предсједника Скупштине Србије Ана Брнабић
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 58m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 3m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 31m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 5m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 10m
    0