Брнабић: Предато више од 26.000 комада оружја, настављено разоружање Србије

18.05.2023. 20:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је у Србији до сада предато 26.339 комада оружја и прегледано 25 стрељана, те да је држава одлучна да настави са разоружавањем и свим мјерама које су донесене након двије трагедије у Србији, како би се створило што безбједније окружење за све.

Брнабићева је навела да ће до краја године бити ангажовано 1.200 нових полицајаца, а да ће доћи и до значајне промјене у законодавству.

– Услиједиће промјена свих закона који ће допринијети имплементација мјера. Пре свега то се односи на Кривични закон и измјене закона о малољетницима – рекла је Брнабићева која је посланицима Народне скупштине данас представила извјештај Владе о безбједносној ситуацији након масовних убистава у Основној школи “Владислав Рибникар” и на подручју Смедерева и Младеновца.

Брнабићева је рекла и да од сутра стартује платформа “Чувам те” – нови систем за превенцију вршњачког насиља.

– Поред видео-снимака, са предавањем на различите теме у вези са безбједношћу и вршњачким насиље, на платформи Чувам те, креиран је систем за пријаву насиља који ће користити грађани, надлежни органи и установе – навела је премијерка Србије.

Она је истакла да ће на једном мјесту, преко Тријажног тима који је успостављен у оквиру Министарства за информисање и телекомуникације, сви надлежни органи пратити сваку пријаву насиља према дјетету и ток њеног рјешавања.

– Статус пријаве ће бити доступан у сваком тренутку, а и грађани ће моћи да подносе пријаве Тријажном тиму, прате ток и исход – рекла је Брнабићева.

Она је захвалила свима који су одговорно приступили овој озбиљној теми, наглашавајући да јој је жао што се опозиција у Народној скупштини данас опредијелила за “перформанс и пријетње”.

– Мислим да се борба против насиља не води на Газели, већ се води речима у скупштини, пред очима свих грађана наше земље – поручила је она.

Брнабићева је рекла да се нигдје у свијету није десило оно што се десило у Србији након Врачара и Младеновца, а то је да се трагедија политизује.

– То су ствари око које се друштво треба ујединити – рекла је она.

Посланици дијела опозиције су, током обраћања Ане Брнабић, устали држећи у рукама монтирану фотографију, коју је она раније објавила на Инстаграму – са натписом “Шта је смијешно”.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 35m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 19m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 4m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 3m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 9m
    0