Брза помоћ кад сапун није при руци

24.03.2020. 11:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Правилно прање руку један је од најбољих начина да се заустави ширење бактерија и вируса и да будете сигурни да се ви сами нећете разбољети. Међутим, ако немате приступ сапуну и чистој води или ако сте негдје изван куће и не налазите се близу умиваоника, требали бисте са собом увијек носити једно дезинфекцијско средство како бисте заштитили своје здравље.

Несумњиво сте свјесни тога да се на стотине бочица дезинфекцијских средстава распродају брзином муње у овом периоду изазваном вирусом корона.

Но, не брините изузетно је једноставно направити своје властито дезинфекцијско средство за руке. Само морате бити опрезни и користити правилно очишћени алат за мијешање, иначе бисте могли контаминирати нешто и зезнути цијелу ствар на првим корацима. Такође, Свјетска здравствена организација препоручује да своје мјешавине оставите да мирују најмање 72 сата да након што их смијешате. На тај начин средство за дезинфекцију има времена за убијање свих бактерија које би се могле унијети током поступка мијешања. Важно је напоменути да ништа није учинковитије од прања руку. Дезинфекцијски гелови и спрејеви, чак и они професионално направљени, увијек би требали бити крајње средство заштите.

За почетак, требаће вам медицински алкохол и имајте на уму да је јако битан постотак алкохола. Према центрима за контролу и превенцију болести, мјешавина средства за дезинфекцију мора имати најмање 60 одстотни алкохол како би била учинковита. Стога су обична вотка, виски и бакина ракија преслаби.

Рецепт за дезинфекцијски гел

Дезинфекцијски гел је свакако најбржи за направити. Биће вам потребан алкохол (минимално 60 одстотни), алое вера гел и уље чајевца. Помијешајте алкохол и гел алое вере у омјеру 3:1. Додајте мјешавини неколико капи уља чајевца како бисте јој пружили угодан мирис и то је то.

Рецепт за дезинфиекцију у спреју

Ако вам је драже користити дезинфекцију у спреју, помијешајте 1 шољицу алкохола с двије кашчице глицерола. Глицерол је важан састојак јер спријечава да алкохол исуши ваше руке. Ако не можете пронаћи глицерол, наставите с остатком рецепта и само немојте заборавити хидратизирати руке након наношења средства за дезинфекцију. Помијешајте једну кашчицу водониковог пероксида, затим додајте четвртину шољице дестиловане или прокухане, потом охлађене, воде. Ако радите с отопином алкохола с нижом концентрацијом алкохола, користите пуно мање воде.

Упамтите да најмање двије трећине коначне смјесе мора бити алкохол. Отопину прелијте у боце с наставцима за спрејање. Помоћу њега можете навлажити папирни пешкир и користити га као марамицу за чишћење руку. Ако желите, додајте коју кап есенцијалног уља у вашу смјесу како би мирис био угоднији. Само избјегавајте кориштење есенцијалног уља лаванде.

Напомена!

Средство за дезинфекцију руку је користан начин за спречавање ширења микроба кад вам сапун и вода нису доступни, и само онда кад нису доступни. Средства за дезинфекцију руку на бази алкохола могу вас заштитити и смањити ширење коронавируса. Ако вам је тешко пронаћи средства за дезинфекцију руку у локалним трговинама, можете пратити ове кораке и направити свој властити. Иако средства за дезинфекцију руку могу бити учинковит начин уклањања микроба, здравствене власти и даље препоручују прање руку кад год је то могуће како би се заштитили.

Коментари 0
Повезане вијести
Пале: Уручена дезинфекциона средства школама Пале: Уручена дезинфекциона средства школама
Смањите ризик од инфекције корона вирусом Смањите ризик од инфекције корона вирусом
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    23h 20m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    12h 33m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    12h 4m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    12h 27m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    8h 20m
    0