Смањите ризик од инфекције корона вирусом

05.03.2020. 10:31
0
ИЗВОР: Svjetska zdravstvena organizacija WHO

Често перите руке

Често перите руке сапуном и водом најмање 20 секунди или користите једнократне марамице на алкохолној бази, чак и кад руке нису видљиво прљаве.

Зашто?

Прањем руку сапуном и водом или брисање с марамицама на алкохолној бази елиминише се вирус на рукама.

СликаСлика

Практикујте респираторну хигијену

Кад кашљете и кишете прекријте уста и нос марамицом или савијеним лактом, марамицу одмах баците у затворену канту и оперите руке или обришите марамицом на алкохолној бази.

Зашто?

Прекривањем уста и носа приликом кашљања и кихања спречава се ширење вируса. Ако кишете или кашљете у руке, можете контаминисати предмете и особе које додирнете.

Слика

Када и како користити маску?

Ношење маске може помоћи спријечити ширење неких респираторних болести. Међутим, само ношење маске не гарантује заустављање ширења болести те ју је потребно користити уз остале превентивне мјере, које укључују хигијену руку и респираторну хигијену, те избјегавање блиског контакта.

Свјетска здравствена организација заговара рационалну употребу маски и то у случајевима када неко има респираторне симптоме (кашље или кише) или постоји сумња да је оболио од вируса корона или његује обољелу особу са сумњом на нови корона вирус. Сумња на инфекцију корона вирусом поставља се код особе која је у посљедњих 14 дана била у Кини или је била у контакту с особом која је дошла из Кине и има респираторне симптоме.

Хируршку маску користити на сљедећи начин:

·         Прије стављања маске, опрати руке сапуном и водом или алкохолним дезинфицијенсом.

·         Покрити уста и нос маском и провјерите да рубови маске добро пријањају уз лице.

·         Избјегавати дирање маске док се користи; ако је дирамо, потребно је опрати руке сапуном и водом или алкохолним дезинфицијенсом.

·         Маску која се навлажила, замијенити новом. Никада не користити исту маску више пута.

·         Маску скидати са стражње стране (не дирати предњи дио) те је бацити у затворену канту за отпад. Након тога, руке оперите сапуном и водом или алкохолним дезинфицијенсом.

Одржавајте раздаљину код контакта с другим особама

Одржавајте раздаљину (барем један метар) између себе и других особа, посебно оних који кашљу, кишу или имају температуру.

Зашто?

Особа заражена респираторном болешћу, попут инфекције новим коронавирусом или вирусом грипе, кашљем или кихањем избацује мале капљице које садрже вирус. Ако сте преблизу те особе, можете удахнути вирус и разболити се.

Слика

Избјегавајте додиривање очију, носа и уста

Избјегавајте додиривање очију, носа и уста, поготово када руке нису опране.

Зашто?

Рукама се додирују многе површине и предмети, који могу бити контаминисани (загађени) вирусом. Ако контаминисаним рукама додирнете очи, нос или уста, вирус можете пренијети на себе.

Ако имате температуру, кашаљ и отежано дисање, што прије потражите љекарску помоћ

Реците свом доктору ако сте били у земљи гдје је пријављен вирус корона или ако сте били у блиском контакту с неким ко је допутовао из такве државе и има респираторне симптоме.

Зашто?

Кад год имате температуру, кашаљ и отежано дисање, важно је одмах потражити љекарску помоћ, јер се може радити о озбиљној болести. Респираторни симптоми с температуром могу имати низ узрока, а зависно о вашим личним контактима и евентуалним путовањима, нови вирус корона би могао бити један од њих.

Ако имате благе респираторне симптоме и нисте путовали у ризичну државу

Ако имате благе респираторне симптоме и нисте путовали у ризичну земљу, примјењујте основну хигијену руку и респираторну хигијену те останите код куће док се не опоравите, ако је могуће.

Практикујте опште хигијенске мјере након контакта са животињама и животињским производима

Осигурајте редовно прање руку сапуном и питком водом након додира са животињама и животињским производима; избјегавајте дирати очи, нос или уста рукама; избјегавајте контакт с болесним животињама или поквареним животињским производима. Избјегавајте контакт с потенцијално контаминисаним животињским отпадом или течношћу на тлу.

Избјегавајте конзумирање сирових и термички недовољно обрађених намирница животињског поријекла

Са сировим месом, млијеком или другим намирницама животињског поријекла поступајте пажљиво, како бисте избјегли контаминацију с некуваном храном, према добрим праксама сигурности припреме хране.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 16m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 15m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 51m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 12m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 55m
    9