Брзо ходање или шетња по хладноћи добри за тијело и ум

13.02.2021. 21:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Савјет да је хладноћа добра за здравље често се чује, али постој бројне добробити које тијело и ум имају од ниских температура.

Изложеност хладним температурама, на примјер шетња по хладноћи, испуњава енергијом која се осјећа још сатима након повратка у топло. Да би хладноћа имала такав учинак довољно је и кратко вријеме па је добро упутити се на брзо ходање, преноси портал Задовољна.

Људи који пате од несанице имају вишу тјелесну температуру па ће спавање у лагано расхлађеној просторији, на идеалној температури од 16 до 20 Целзијусових степени помоћи да боље спавају и они који пате од несанице, али и сви други.

Смеђе масно ткиво производи топлину и сагоријева масноће, а код беба служи за регулисање тјелесне температуре. Код одраслих се смеђе масно ткиво налази у мањим количинама. Хладноћа подстиче сагоријевање калорија у њему.

По хладноћи и мозак ради боље. Доказано је да по високим температурама људи много рјеђе доносе веће, сложеније одлуке. Топло вријеме брже исцрпљује наше резерве глукозе, а како глукозу користимо у менталним процесима, њезин недостатак утиче на нашу способност доношења одлука.

Због свјежег, чистог ваздуха ово доба године идеално је за боравак у природи, дуге шетње и дубоко дисање.

По нижим температурама лакше је и угодније трчати. Истраживања су такође доказала да се по хладноћи трчи брже, што значи да се у краћем времену може сагорјети више калорија. Притом је важно обући се слојевито!

Хладноћа смањује упале и тјера инфекције. Упала мишића често се ублажује стављањем леда на отечено и болно мјесто. А исти учинак имају и ниске температуре ваздуха. Боравак вани јача отпорност. То је зато што се број станица које се боре против инфекција заправо повећа када се борави на хладноћи.

По хладном времену нема брига о изгледу у бикинију, што заправо подиже самопоуздање и осјећај задовољства. То је такође доба године када се размишља о вјежбању због доношења новогодишњих одлука.

Истраживања су показала да људи који живе у подручјима гдје је увијек топло и сунчано заправо нису сретнији од других. Људи су најбољег расположења након дужег раздобља хладнијих и тмурнијих дана и више цијене топле и сунчане дане који долазе.

По хладноћи нема кукаца, што значи да се не треба бранити од ситних напасника који могу пренијети и неке болести.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    17h 46m
    10
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    41m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    4h 46m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    4h 50m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    16h 34m
    0