"Будућност видим на истраживачком пољу у области вјештачке интелигенције"

06.10.2021. 19:53
0
ИЗВОР: Катера

Дијана Космајац, доктор рачунарских наука, научник и истраживач, у разговору за портал Катера о досадашњем образовању и раду у области рачунарских наука, почев од Источног Сарајева до Халифакса у Канади, каже да је задовољна оствареним успјехом и да себе у будућности види на истраживачком пољу у области вјештачке интелигенције.

Љубав према технологији Дијани Космајац пренио је понајвише отац, уз којег је врло рано "упловила" у свијет рачунара, па је неколико година касније при одабиру факултета смјер Рачунарство и информатика на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву био логичан одабир.

Ова Паљанка данас живи у Канади, гдје је након завршених основних студија у Источном Сарајеву и мастер студија у Новом Саду, завршила и докторске студије на Далхаузи универзитету у канадском граду Халифаксу.

- Рачунари су ме још од малих ногу занимали. Рачунар сам почела користити релативно рано, захваљујући мом оцу, који је одувијек волио технологију. У средњој школи сам открила програмирање, што ме је још више везало за рачунаре – почиње разговор за Катеру Дијана Космајац.

Она каже да јој није дуго требало да се одлучи за смјер Рачунарство и информатика на ЕТФ-у у Источном Сарајеву, јер је то био факултет са веома квалитетним наставним кадром и прилика да стекне квалитетно знање.

- У периоду мог студирања на ЕТФ квалитет студија је био на високом нивоу. Сваки професор је имао свој стил извођења наставе, што је допринијело квалитету у смислу примјењивања пракси са других универзитета – каже Дијана.

С обзиром да је током студија показала велико интересовање за истраживачки рад, након стицања дипломе добила је прилику да на овом факултету остане да ради као асистент и паралелно с тим похађа мастер студије у Новом Саду.

Истиче да је током љета 2013. године упознала ментора професора др Владу Кешеља, који је у то вријеме живио и радио на Далхаузи универзитету у Канади.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

- Његова област истраживања – машинско учење и вјештачка интелигенција ми је била фасцинантна, али нажалост у нашем региону није било понуђених програма за ову област. Главна мотивација ми је била да изградим каријеру у овој области. Највише ме је привлачило да радим као истраживач у индустрији – каже Дијана.

Додаје да је знала да ће одлука да студира у Канади бити велика, те да су мале вјероватноће да ће се вратити кући након студија.

- Седам година касније, у ретроспективи, након много тешких и много дивних и незаборавних тренутака, могу рећи да је одлука била исправна. Захвална сам свим људима који су директно или индиректно допринијели мом успјеху – каже Дијана у разговору за Катеру.

Она истиче да Канада на федералном и провинцијском нивоу нуди програме који омогућавају младим научницима и истраживачима да примјењују своје знање у пракси.

- Са неколико пројеката на којима сам радила у сарадњи са компанијама, стекла сам практично искуство које је немогуће симулирати у чисто академским условима. На овај начин, студенти, било да су на основним или мастер/докторским студијама, бивају боље припремљени за стандарде квалитета рада у индустрији – каже Космајац.

Током докторских студија у Канади, Дијана је поред рада на тези, предавала на неколико предмета и радила као асистент-истраживач.

- Схватила сам да ме највише привлачи рад у индустрији, односно за компаније, гдје идеје, истраживачки и развојни пројекти имају велику шансу да буду интегрисани у системе, који се користе у пракси – каже Дијана и додаје да јој је након студија циљ био постати дио тима који ради на развоју рјешења за разне проблеме у свакодневном животу, користећи најновију технологију у домену машинског учења.

Однедавно је почела радити у новој компанији која се бави развојем софтвера за визуелни маркетинг за велике свјетске брендове.

Тренутна позиција на послу је јако флексибилна, каже Дијана и додаје, да јој иста омогућава простор за раст и усавршавање.

- Док год ми посао нуди изазов и позитивну културу пословног окружења, спремна сам да пружим свој максимум. Дефинитивно у будућности желим да радим као истраживач на дужи период. Вјештачка интелигенција је веома интердисциплинарна, тако да сам сигурна да ћу научити много, гдје год да будем радила – истиче Дијана Космајац у разговору за Катеру.

Биографија:

Дијана Космајац је рођена у Сарајеву, а одрасла на Палама, гдје је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је на Електротехничком факултету УИС 2011. године, на одсјеку за рачунарство и информатику.

Мастер студије је завршила 2013. године на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Докторске студије на Факултету рачунарских наука, на Далхаузи универзитету (Dalhousie University, Faculty of Computer Science) у Халифаксу, Канада, завршила је 2020. године у области процесирања природних језика и машинског учења.

Тренутно ради у компанији “Dash Hudson”, у Халифаксу, као научник-истрачивач.  

 

Приредио и разговарао: Миљан Рашевић (Катера)

Коментари 0
Повезане вијести
Студенти ЕТФ-а освојили прво мјесто на хакатону са пројектом "Е-градскa Управа" Студенти ЕТФ-а освојили прво мјесто на хакатону са пројектом "Е-градскa Управа"
У петак промоција дипломираних инжењера и мастера електротехнике У петак промоција дипломираних инжењера и мастера електротехнике
Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 19m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 1m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 29m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 59m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 50m
    1