Чек од ФБиХ није дочекало 30.000 пензионера

27.04.2023. 08:35
0
ИЗВОР: glassrpske.com

ФБиХ дугује Српској чак 1,4 милијарде марака по основу исплаћених пензија оним корисницима који су то право остварили на територији тог ентитета до краја априла 1992. године, а најновији подаци показују да чек од федералних институција није дочекало 30.000 пензионера.

У Фонду пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) РС подсјећају да су пријератни корисници права на пензију она лица која су  то право остварила на подручју данашње ФБиХ до краја априла 1992. године.

- Фонд ПИО Српске је тужбу за повратак на исплату пензије пријератних корисника и новчано обештећење против Федералног завода ПИО/МИО поднио још крајем априла 2005. године. Све те тужбе и захтјеви су одбијени. Када смо поднијели тужбе, дакле први пут скоро прије двије деценије, тада је било чак тих 38.500 корисника, а најновији пресјек стања с крајем марта ове године показује да је живо свега њих још 8.410. Дакле, преминуло је 30.000 пензионера - казали су “Гласу Српске” у Фонду ПИО.

Нагласили су да најновији подаци показују да ФБиХ дугује Српској тачно 1,419 милијарди марака по основу исплаћених пензија оним лицима који су то право остварили на подручју тог ентитета до краја априла 1992. године.

- Тај дуг датира од оног тренутка када смо поднијели тужбу, дакле од 2005. године па све до краја марта ове године. Он се увећава из мјесеца у мјесец, јер ми на мјесечном нивоу за те намјене, односно за пензије пријератним корисницима који су право на пензију остварили на подручју данашње ФБиХ издвајамо чак 4,48 милиона КМ - нагласили у Фонду ПИО. 

Из Фонда ПИО подсјећају да су тужбе по овом питању поднесене код свих судских инстанци у БиХ, сукцесивно, почев од Општинског суда у Мостару гдје је сједиште Федералног завода ПИО/МИО, затим Кантоналног суда у Мостару, Врховног суда ФБиХ те Уставног суда БиХ, као и Суда БиХ.

- На свим тим судским инстанцама наш захтјев је одбијен. Ишли смо и ка Суду за људска права у Стразбуру који је одговорио да такве тужбе могу да подносе само појединци, а не колективи, односно Фонд ПИО те Удружење пензионера РС - навели су у Фонду ПИО.

Након тога, подсјећају и да су појединци подносили тужбе суду у Стразбуру те да је у пресудама тог суда утврђено и констатовано присуство дискриминације ФБиХ и Федералног завода ПИО/МИО у поступањима с корисницима који су право на пензију остварили до 1992. године на подручју данашње ФБиХ.

Фонд ПИО преузео бригу

О дуговању ФБиХ према Српској по основу исплаћених пензија оним лицима који су то право остварили прије рата на подручју територије тог ентитета, осврнуо се јуче и премијер Српске Радован Вишковић.

- Фонд ПИО Републике Српске прихватио је све оне пензионере који су доприносе уплаћивали на простору ФБиХ, а који су морали напустити своја огњишта. Поносан сам на Српску која је омогућила тим људима исплату пензија - поручио је Вишковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 12m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    46m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 55m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 47m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 40m
    0