Центру за пружање бесплатне правне помоћи до сада се обратило више од 70.000 грађана

16.12.2021. 09:05
0
ИЗВОР: Глас Српске

Да није било Центра за пружање бесплатне правне помоћи, не бих могао финансијски поднијети све ове године борбе за дјецу која, колико год се трудим да сакријем, свакодневно свједоче мојим напорима да добијем старатељство и да нас избавим из ове незавидне ситуације.

Овим ријечима причу о својој правној борби започиње отац чије је име познато редакцији Гласа Српске.

– Разводим се од супруге од 2019. године, а случај се годинама развлачи. Дјеца и ја смо сами, радим, отплаћујем кредит, али то није довољно да им обезбиједим нормалан живот, а њихова мајка им не даје ни динара – прича он.

Да мука буде већа, како каже, његова супруга је са другим човјеком добила дијете које је уписано на његово име.

– Тако је према закону, јер још нисмо разведени. А када буде готов развод, мораћу покренути још један поступак како бих оспорио очинство – казао је он.

У овом свему, како је истакао, не би успио да уз њега нису били запослени у Центру за пружање бесплатне помоћи, јер су трошкови приватног адвоката и рочишта били изнад његових финансијских могућности.

– Изненађен сам колико су се у Центру потрудили и изашли ми у сусрет. Да није било њих, не бих могао истрајати у борби за моја два анђела – нагласио је овај отац, који вјерује да ће се та ноћна мора ускоро завршити.

Међу више од 70.000 грађана који су се обратили Центру за пружање бесплатне правне помоћи је и једна мајка из Бањалуке, којој бивши супруг након развода није уплаћивао алиментације.

– Након правоснажне пресуде да је брак разведен, супруг није уплаћивао алиментацију за дјецу. У суду су ми рекли да то рјешење није прослијеђено његовој фирми. Обратила сам се Центру, гдје су ми казали да је потребно да тражим извршење рјешења, али да би било боље да прије тога разговарам са бившим супругом како би избјегао додатне судске трошкове – испричала је за Глас Српске ова мајка.

Како каже, након разговора њеног бившег мужа са запосленима у Центру, уплаћене су све заостале алиментације.

– Нисам могла да ангажујем адвоката, јер иако сам запослена, плаћам кирију за стан, вртић. У Центру су ми много помогли и заиста сам им захвална – казала је ова млада жена.

Помоћ је требао и старији брачни пар којима је кредит узроковао многе непроспаване ноћи.

– Супруг и ја смо били на бироу рада, а он се прије осам година задужио за 1.500 КМ код микрокредитне фондације. Нисмо на вријеме могли да отплатимо посљедње три рате, због чега су нам из те микрокредитне фондације отварали кредите на кредит и задужили нас за више од 6.000 КМ – казала је госпођа чије име је познато редакцији Гласа, додавши да су их након тога тужили.

Како је испричала, у Центар их је упутила судија током рочишта.

– Судија је видјела да немамо новца да платимо адвоката да нас брани, те нам је предложила да се обратимо Центру за пружање бесплатне правне помоћи, гдје нам је додијељен адвокат која нам је прије неколико дана јавила да је донесена пресуда у нашу корист и да ће нам бити исплаћени трошкови – испричала је ова госпођа, понављајући изнова да не постоје ријечи којима би изразила захвалност добрим људима Центра, без којих не би успјела.

Директор Центра за пружање бесплатне правне помоћи у Бањалуци Милан Ђурановић казао је да им се најчешће обраћају грађани у вези са породичним споровима, бракоразводним парницама и утврђивањем брачне стечевине.

– У пракси нам се чешће обраћају мајке, али има ситуација да се јављају и очеви. Доста нам се грађана обраћа и из области радног права, а било је и случајева утврђивања и оспоравања очинства – казао је Ђурановић за Глас Српске, истичући да бесплатну правну помоћ траже и пензионери, незапослени, али и запослени који имају право на то.

Како је истакао, сви грађани имају право на опште обавјештење о правима и обавезама, бесплатну правну помоћ у попуњавању образаца и сачињавању писмена без икаквих критеријума, док је за заступање на суду потребно да испуњавају финансијски и критеријум личног својства.

– Помоћ код нас могу добити грађани Српске чији приход породичног, заједничког домаћинства не прелази просјечну нето плату остварену у претходној фискалној години  у РС према подацима Републичког завода за статистику – појаснио је Ђурановић, додајући да, уколико домаћинство или породица броји пет и више чланова, онда њихов укупан приход не смије прелазити збир двије просјечне нето плате остварене у претходној фискалној години.

Додаје да се приходи као што су кредит за прву стамбену јединицу, пронаталитетна накнада, накнада за туђу његу, трошкови топлог оброка и превоза и слични не узимају у обзир приликом утврђивања финансијског критеријума.

– Дјеца у остваривању права на издржавање и она без родитељског старања, чланови породица погинулих бораца, добитници одликовања Војске РС, незапослени и демобилисани борци, жртве ратне тортуре, лица са инвалидитетом и други имају право на бесплатну правну помоћ без обзира на њихове финансије – додао је Ђурановић.

Центар је, додао је он, надлежан да заступа грађане у парничном, ванпарничном поступку, извршном, управном спору и управном поступку.

– Ми нисмо овлашћени да пружамо бесплатну правну помоћ у кривичном и прекршајном поступку – казао је Ђурановић.

Он је на крају појаснио разлику између Центра и служби правне помоћи које су организоване при јединицама локалних самоуправа.

– Основна и најбитнија разлика је та што смо ми републички управни орган и ми можемо да заступамо грађане пред надлежним судовима у Српској – рекао је Ђурановић, додавши да су за за 12 година постојања радили на више од 9.000 судских предмета.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 46m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 51m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 19m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 53m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    1h 58m
    0