Чешће злоупотребе боловања у Српској

27.07.2021. 10:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Од почетка ове године Фонд здравственог осигурања РС је на основу пријава 38 послодаваца при провјери 45 радника утврдио да је шест боловања било злоупотријебљено, а послодавци истичу да је видљиво да се број злоупотреба боловања из године у годину повећава.

У ФЗО РС су за "Независне новине" казали да се током прошле године 107 послодаваца обратило Фонду са захтјевом за провјеру оправданости боловања за 133 радника, те да су код девет случајева утврђене неправилности код прописивања боловања.

Када је ријеч о регуларним боловањима, у Фонду истичу да је у првој половини ове године у просјеку мјесечно било 15.200 боловања, док је тај број прошле године у истом периоду био нешто нижи, и износио 15.150 боловања мјесечно.

- Међутим, крајем прошле године значајно је повећан број случајева боловања, првенствено због великог раста броја заражених вирусом корона - казали су у ФЗО РС.

Како су истакли, у новембру је био забиљежен рекордан број боловања.

- Само у новембру 2020. године било је 35.683 случаја боловања, што је највећи број у једном мјесецу прошле године - навели су у Фонду здравственог осигурања РС.

Додали су да је током прошле године у просјеку мјесечно било 18.800 боловања, док је тај број 2019. године износио 16.300.

Како су навели, трошкови Фонда, који рефундира послодавцима нето плату за раднике који се налазе на боловању дужем од 30 дана, у 2020. години износио је 17,5 милиона КМ, док је у 2019. био нешто нижи и износио је 16,2 милиона КМ.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, у разговору за "Независне новине" истакао је да је примјетно да се број случајева злоупотребе боловања сваке године повећава.

- Добијамо такве информације од свих послодаваца. Да тако кажем, крајње је интересантно да све више притужби имамо од руководилаца из јавног сектора, који кажу да више не могу организовати посао због толиког броја случајева злоупотребе боловања - навео је Тривић.

Додао је да су активности спречавања овог проблема покренуте прошле године.

- Имали смо састанак у Министарству рада и Министарству здравља, а ових дана ћемо иницирати још један састанак јер је очито да држава мора преузети одређене мјере - казао је Тривић.

Поручио је да оваква боловања нису само проблем финансијске природе у смислу колико послодавац трпи због тога, већ да због злоупотребе боловања трпе и други радници.

- Радници који регуларно раде онда морају радити и свој, али и посао за другог радника. Свако неоправдано боловање квари распоред радника - рекао је Тривић.

Додао је да је крајем прошле године због великог броја боловања, проузрокованих вирусом корона, дошло до повећања трошкова послодаваца на мјесечном нивоу за око пет милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 34m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 58m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 27m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 4m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    2h 45m
    0