Четири правила за његу собног цвијећа прије доласка прољећа

06.03.2024. 13:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Послије зимског периода собним биљкама је увијек потребна посебна њега како би у прољеће наставиле да расту и како бисте их сачували од пропадања.

Ботаничари кажу да је потребно да испоштујете четири правила. Уз њих ће собно цвијеће бити здравије, љепше и бујније него икада.

1. Видите да ли би биљку требало пресадити

Неопходно је да провјерите да ли је потребно да биљку пресадите, односно да јој  промијените земљу у којој расте.

Провјерите колико брзо апсорбује воду, а нова земља ће јој бити потребна, ако се ова у којој је брзо суши.  Уколико биљку држите дуже од годину дана у истој земљи, можда је прави тренутак да је пресадите.

2. Провјерите да ли је вашем цвијећу потребна већа саксија

Ово није исто што и пресадити биљку у другу земљу. Знаћете да је цвијећу потребна већа саксија ако га пажљиво извадите и погледате коријен.

Уколико видите више жилица коријена него земље, то значи да му је саксија мала и да је вријеме за већи простор. Заједно са бусеном биљку пребаците у већу саксију и додајте још земље, а затим је по потреби и мало прихраните на уобичајен начин.

3. Размножите биљку

Вријеме пред прољеће је идеално да од биљке коју већ имате добијете нове младице. Ово је одличан начин да се ријешите вишка гранчица и добијете нове, младе биљке које ћете гајити или њима обрадовати неку своју пријатељицу.

4. Прољећно чишћење собног цвијећа

Собне биљке скупљају прашину, па им је пожељно повремено пребрисати листове и током зиме, поготово што је прашина на листовима подложно тле за размножавање биљних ваши.

Зато би прије прољећа требало обавезно да влажном крпом или пешкиром очистите листове собног цвијећа. Тиме ћете умањити ризик од размножавања ваши, али ћете и омогућити лишћу да лакше врши фотосинтезу, пише Телеграф.

Коментари 0
Повезане вијести
Собне биљке ефикасно чисте ваздух Собне биљке ефикасно чисте ваздух
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  23h 35m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  23h 40m
  1
 • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
  17h 43m
  4
 • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
  13h 21m
  0
 • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
  18h 8m
  0