Цијена литра дизела за годину дана скочила 1,5 КМ

20.06.2022. 08:13
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Уназад пар дана, на појединим бензинским пумпама бензин је поскупио за шест, а дизел за чак 10 фенинга, па ова горива тренутно коштају 3,45, односно 3,49 КМ по литру.

То је драстично више него у истом периоду лани, када се литар БМБ 95 у просјеку продавао по 2,03 , а дизела Д5 по 1,99 КМ. Практично, бензин је сада скупљи за нешто више од 1,4, а дизел за 1,5 КМ.

Није тешко израчунати да је за резервоар од 50 литара дизела у ово доба прошле године требало издвојити 99,5, а сада чак 174,5 КМ.

Из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Српске прије пар дана су најавили ово посљедње поскупљење горива, уз напомену да је неминовно.

– Рафинерије у окружењу су у овом мјесецу значајно повећале цијене према дистрибутерима што је, свакако, утицало на то да поскупи гориво на пумпама. За даље је тешко било шта прогнозирати – поручили су из групације.

Са скоком цијена горива возачи су се суочили и почетком прошле седмице, када је цијена у просјеку отишла за пет фенинга по литру.

Подсјетимо, до учесталих поскупљења горива у Српској дошло је у марту ове године, појавом руско-украјинске кризе.

Према подацима Завода за статистику Српске, у фебруару 2022. литар бензина је у просјеку коштао 2,44, а дизела 2,42 марке, а већ у марту њихове цијене отишле су на 2,85, односно 2,93 КМ.

– Отело се и возити и живјети. Разумијем ја и кризу и све, али не разумијем да је гориво отишло оволико и да и даље поскупљује. А кад нафта у свијету појефтини, што се такође дешавало у овој кризи, пумпаџије нису реаговале или су цијене спуштали тек за који фенинг. А сад, за само седам дана имамо поскупљење за скоро 15 фенинга. Како су кренули, ускоро ће резервоар бити дупло скупљи негу лани. Увелико се прича да неће стати док литар не нагурају на четири КМ – истиче Драгослав С. из Бањалуке.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 9m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 23m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 30m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 18m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    3h 45m
    0