Цијене дивљају, у проблему и грађани и привреда

19.10.2021. 18:13
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Због пречестих и нимало безначајних поскупљења хране и горива грађани апелују на наше надлежне институције да реагују и зауставе дивљање цијена на тржишту.

Уназад годину дана, у мањој или већој мјери поскупиле су готово све животне намирнице, а највише уље, док је драстично скочила и цијена горива.

Тренутно, литар уља код нас кошта и до 3,2 марке, а литар горива продаје се по цијени од 2,3 КМ. 

У Привредној комори Републике Српске подсјећају да цијене дивљају на свим пољима, од енергије и репроматеријала, али да су тек поскупљења робе широке потрошње избила у први план јер представљају директан удар на становништво.

Зависни од увоза

С друге стране, објашњавају да до повећања плата може доћи само ако би биле уведене мјере за растерећење привреде, а сваки други притисак на њихов раст довео би предузећа у још неизвеснију ситуацију.

– Ни ми немамо одговор до када ће све ово трајати и докле ће ићи. Ситуација је забрињавајућа и из угла привреде јер је тешко правити планове за сљедећу годину пословања, а у позицији смо и времену када то треба урадити и потписивати уговоре, поготово са ино партнерима – говори предсједник Перо Ћорић, напомињући да је питање како ће се домаћи привредници снаћи јер се сви репроматеријали увозе, а драстично су поскупили.

Ћорић сматра да је тешко административним одлукама ограничити повећање цијена код нас, јер је ријеч о свјетском тренду, а ми смо увозно зависни.

– Ми далеко више увозимо него што извозимо и имаћемо улазне цијене од земаља које већ трпе трендове повећања цијена. У овом тренутку, врло тешко је административним мјерама то сузбити. Једино ако се догоди драстичнији удар на становништво и на грађане, онда можда кроз неке социјалне карте да се покуша помоћи најугроженијем становништву, у неком прелазном периоду док видимо шта ће се десити – коментарише он.

Слика

Јефтиније у Аустрији

Из удружења потрошача наглашавају да грађани Републике Српске и БиХ уље плаћају колико и Аустријанци, док су плате њихових и наших грађана неупоредиве. Из Удружења за заштиту потрошача „Дон“ Приједор саопштили су да литар у Аустрији кошта око 3,1 КМ.

– Ријеч је о истом производу који имамо и на нашем тржишту. Стално пишемо о цијенама уља и поскупљењима, али је несхватљиво да литар у Аустрији кошта као и код нас. Питамо се шта је са превозом, маржама, ПДВ-ом, а опет цијена готово иста. С друге стране, цијена рада у производњи у Аустрији износи најмање 13 евра, а код нас 1,45 евра по сату. Захтијевамо од надлежних да, у складу са својим надлежностима, зауставе дивљање цијена на нашем тржишту – поручили су из овог удружења.

Званична статистика показује да је за само годину дана литар уља у Српској поскупио за скоро 38 одсто. Наиме, а увгусту лане уље је коштало 2,16, а у истом мјесецу ове године 2,98 КМ.

У истом периоду литар горива је поскупио са 1,73 на 2,13 КМ или за 23 одсто.

Исто као уља, и цијене горива у Бих су се примакле онима у Европи. Према подацима СТК, литар бензина и дизела код нас у просјеку кошта 2,3 КМ, а у Аустрији 2,6 КМ.

Марже

Посебно у овом периоду за који је карактеристично прављење зимнице, грађанима велику главобољу задају и поскупљења поврћа.

Тако су у Републици Српској, у односу на лани, цијене појединих врста поврћа, прије свега купуса и кромпира, порасле неколико пута.

У ово доба прошле године килограм кромпира коштао је 0,7 марака, док се тренутно његова цијена креће 1,5-2, а гламочки иде и до 2,5 КМ. Врећица купуса од десетак килограма тренутно кошта од 12 до 16 марака, а лани се могла купити за четири КМ.

Због неконтролисаног и значајног раста цијена основних животних намирница и горива, који оптерећује кућне буџете велике већине грађана Српске, из Савеза синдиката РС љетос су од Владе Републике Српске затражили да за ове производе буду смањене марже.

Нагласили су да мјесецима на тржишту имамо свакодневна поскупљења брашна и производа од брашна, млијека и млијечних производа, масти и уља, меса и месних прерађевина.

– Ријеч је о поскупљењима производа који су неопходни за голу егзистенцију, док плате радника, те просјечна плата у Републици Српској, не могу да подмире потрошачку корпу. Смањењем маржи би грађани Српске имали мање посљедице по кућне буџете, односно зауставило би се додатно урушавање економског и социјалног положаја запослених – поручили су из овог савеза.

Слика


Министарство

Том приликом, из Министарства трговине и туризма Републике Српске саопштили су да, како би марже на основне животне намирнице у Српској биле смањене, треба да дође до значајнијих поремећаја на тржишту или ванредног стања, као што се десило лани.

– Интервенција смањења маржи на поменуте робе оправдање би имала само у овим ситуацијама – рекли су раније за Српскаинфо.

Јавност у Српској са чежњом гледа у сусједну Хрватску, чија је Влада прошле седмице ограничила максималну цијену горива. Они су донијели одлуку којом су на 30 дана ограничили највише цијене горива, тако да литар дизела не смије прелазити 2,87 КМ, а бенизна 2,9 марака.

Код нас је, истовремено, чак два пута поскупило гориво за седам дана. Правдања како и поред тога имамо најјефитније гориво у региону нашим грађанима ништа не значе.

– Хрватска је објективно у много бољој позицији од нас. Постали су део ЕУ и када сте дио таквог блока, макар и мали дио, то вам даје одређену преговарачку снагу. А, све и да нису у Европској унији, њихова јавна администрација ђелује много озбиљније од оне у Бих, гђе много тога изгледа као политичка игра попуњавања мјеста људима који немају капацитете да се боре за интересе домаћег становништа и привреде – појашњава за Српскаинфо економски аналитичар Марко Ђого.

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Хоће ли марже бити ограничене на месу, воћу, поврћу, средствима за хигијену? Хоће ли марже бити ограничене на месу, воћу, поврћу, средствима за хигијену?
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    6h 44m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    23h 54m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    2h 10m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    2h 20m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    2h 25m
    0