Цијене дивљају, Влада Српске се бави споредним стварима

03.03.2022. 14:14
0
ИЗВОР: capital.ba

Иако је премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио да ће на сједници Владе Републике Српске ове седмице бити ријечи о обезбјеђивању додатних количина основних животних намирница, на дневном реду данашње сједнице нема ни ријечи о томе.

Република Српска нема робне резерве јер су оне у стечају, а Вишковић је прије три дана рекао да је Влада у складу са Законом о интервентним набавкама задужила министарства пољопривреде и трговине да припреме одлуке о набавци одређених количина животних намирница.

- На прошлој сједници Владе су задужена два министарства да за идућу сједницу припреме да РС набави одређене животне намирнице. Ријеч је о роби попут пшенице, кукуруза, соли, уља и слично. Влада на том плану није хтјела све то у јавности превише да експонира с циљем да се не изазива непотребна паника међу становништвом - рекао је тада Вишковић.

Он је истакао и да у овом моменту има довољно свих намирница на тржишту те да Српска нема несташице било које робе.

Међутим, слика у тржним центрима је другачија и полице на којима буде брашно углавном су празне, а цијене пшенице, нафте, гаса, угља на свјетским берзама обарају историјске рекорде након што су ЕУ и САД увеле економске санкције Русији због војне операције у Украјини.

Гас је јуче на свјетским берзама за само неколико сати поскупио за 60 одсто, а нафта је прешла рекордних 113 долара за барел.

То је утицало и на Републику Српску, гдје је гориво већ неколико пута поскупјело у овој години, те за собом повукло и остале цијене.

Без обзира на то Република Српска још није изашла са конкретним мјерама нити упознала јавност да ли и са којим количинама намирница располаже.

Аутор: М. Чигоја Љубојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Новом уредбом ублажене мјере за спречавање вируса корона Новом уредбом ублажене мјере за спречавање вируса корона
Сточари поручују да цијена свињетине неће падати Сточари поручују да цијена свињетине неће падати
Од данас скупље 34 врсте цигарета Од данас скупље 34 врсте цигарета
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  23h 48m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  11h 0m
  1
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  11h 58m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  10h 0m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  8h 46m
  0