Цијене дивљају, Влада Српске се бави споредним стварима

03.03.2022. 14:14
0
ИЗВОР: capital.ba

Иако је премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио да ће на сједници Владе Републике Српске ове седмице бити ријечи о обезбјеђивању додатних количина основних животних намирница, на дневном реду данашње сједнице нема ни ријечи о томе.

Република Српска нема робне резерве јер су оне у стечају, а Вишковић је прије три дана рекао да је Влада у складу са Законом о интервентним набавкама задужила министарства пољопривреде и трговине да припреме одлуке о набавци одређених количина животних намирница.

- На прошлој сједници Владе су задужена два министарства да за идућу сједницу припреме да РС набави одређене животне намирнице. Ријеч је о роби попут пшенице, кукуруза, соли, уља и слично. Влада на том плану није хтјела све то у јавности превише да експонира с циљем да се не изазива непотребна паника међу становништвом - рекао је тада Вишковић.

Он је истакао и да у овом моменту има довољно свих намирница на тржишту те да Српска нема несташице било које робе.

Међутим, слика у тржним центрима је другачија и полице на којима буде брашно углавном су празне, а цијене пшенице, нафте, гаса, угља на свјетским берзама обарају историјске рекорде након што су ЕУ и САД увеле економске санкције Русији због војне операције у Украјини.

Гас је јуче на свјетским берзама за само неколико сати поскупио за 60 одсто, а нафта је прешла рекордних 113 долара за барел.

То је утицало и на Републику Српску, гдје је гориво већ неколико пута поскупјело у овој години, те за собом повукло и остале цијене.

Без обзира на то Република Српска још није изашла са конкретним мјерама нити упознала јавност да ли и са којим количинама намирница располаже.

Аутор: М. Чигоја Љубојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 2m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 16m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 6m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 21m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 4m
    0