Цијене горива могу да падну максимално још десет фенинга

22.04.2020. 10:13
0
ИЗВОР: Srna

Цијене горива на већини бензинских пумпи у Републици Српској су на минимуму и тешко је очекивати њихов даљи значајан пад, а ако се и догоди он ће износити пет до 10 фенинга по литру, поручили су трговци нафтним дериватима у Српској.

Директор бањалучког ланца бензинских станица "Крајинапетрол" Милован Бајић рекао је да су цијене на пумпама у Српској значајно пале.

-Цијене су на минимуму или ће достићи тај минимум. Могућ је и даљи благи пад цијена горива, али постоји граница испод које не можемо ићи због намета државе. Та граница је око 1,50 КМ по литру горива, колико и износи тренутно на појединим пумпама. До већег пада цијена може доћи само у случају неких државних интервенција, односно одрицања или смањења накнада, али о томе је сада незахвално причати- рекао је Бајић.

Он је додао да литар дизела на бензинским пумпама "Крајинапетрола" кошта 1,66 КМ, бензина 95 1,69 КМ, а ауто-гаса 0,99 КМ, пише "Глас Српске".

Комерцијални директор предузећа "Нешковић" Јовица Вучковић рекао је да су цијене горива значајно пале у посљедњих десетак дана и да за сада неће кориговати цјеновнике јер имају велике залихе.

-Цијене могу још највише да падну од пет до десет фенинга по литру и испод тога нећемо сигурно ићи због намета које имамо према држави- истакао је Вучковић.

На бензинским станицама "Нешковић" у Бањалуци литар горива кошта од 1,45 до 1,50 КМ, док у Требињу цијена досеже 1,63 КМ.

Из Групације за промет нафте и нафтних деривата при Привредној комори Републике Српске наводе да су дистрибутери прилагодили цијене горива стању на свјетском тржишту и Уредби о ограничењу марже у малопродаји.

-Не вјерујемо да има простора за додатно снижење, осим у случају да гориво од рафинерија набаве повољније него што је то тренутно. Намети које држава приходује од сваког продатог литра горива и даље су на истом нивоу од једну марку- истакли су у Групацији за промет нафте и нафтних деривата.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да ових дана набавна цијена дизела и бензина 95 са урачунатим обавезама према држави износи 1,30, односно 1,23 КМ.

-Литар увезеног дизела у БиХ ових дана кошта око 0,41 марку. На ту цијену обрачунавају се акцизе, путарине и ПДВ, па набавна цијена износи 1,30 КМ. Литар увезеног бензина 95 кошта око 0,30 фенинга, а када се додају све обавезе према држави 1,23 КМ. Све остало до продајне цијене на тржишту је велепродајна и малопродајна маржа- појаснио је Ковачевић.

Цијена нафте на глобалном тржишту је најнижа у посљедњих неколико деценија, а цијена америчке нафте је у понедјељак први пут отишла у минус због смањења привредних активности, гомилања залиха и недостатка складишног простора.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 19m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    13h 33m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    11h 23m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 38m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    9h 21m
    0