Цијене горива у Српској још ће да падају

15.12.2021. 10:50
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене горива на пумпама широм Српске ниже су за 12 пфенига по литру, а у наредним данима очекује се додатно нижа вриједност овог енергента за три пфенига по литру.

Наиме, Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, за "Независне новине" истиче да је примјетно појефтињење бензина и дизела у просјеку за 12 пфенига на бензинским пумпама у Републици Српској код свих дистрибутера задњих неколико дана.

- Пад улазних цијена аутоматски кроз механизам ограничења марже од 0,25 КМ по литру, који је Влада Српске увела у априлу ове године, снижава малопродајне цијене нафтних деривата и на тај начин онемогућава да се задржавају на претходном нивоу - казао је Тришић.

Истиче да ће вриједност горива и у наредних седам дана падати те да се након тога очекује стагнација.

- Што се тиче цијена течног нафтног гаса (ТНГ), оне су неизвјесне због ограничених доступних количина. Цијене су и даље високе те је тешко дати тачну прогнозу како ће се током зиме тржишта снабдијевати овим енергентом - појашањава Тришић.

Додао је да у просјеку БМБ95 сада кошта 2,19-2,29 КМ по литру, дизел ЕД5 је 2,07-2,29 КМ по литру, док је ТНГ и даље 1,49-1,56 КМ по литру.

Како су "Независне" раније писале, цијене горива на пумпама у овој години су мјесецима расле, па су тако од јануара до краја октобра биле веће пола марке по литру. У јануару ове године бензин БМБ95 у просјеку је коштао 1,84, а дизел ЕД5 1,82 КМ.

Како је за "Независне новине" рекао Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, сваки пфениг појефтињења је од користи превозницима.

- Јефтиније гориво на пумпама широм Српске јако је значајно и превозницима и грађанима - казао је Грбић и истакао да смо свједоци да су цијене горива у претходним мјесецима стално расле, али се цијене превоза нису мијењале.

- Ми цијене превоза нисмо дизали ни за један пфениг уназад пет или шест година, чак су цијене и пале за неке дестинације - казао је Грбић.

Према његовим ријечима, иако су цијене горива у паду, није дошло до појефтињења основних животних намирница по продавницима и маркетима.

Да су ниже цијене горива значајне за потрошаче, сматра Муриса Марић, извршни директор Удружења грађана ДОН Приједор.

- Наравно да је јако битно да падају цијене горива. То је битно свим људима јер знамо да је гориво главни покретач свега, тако да је сваки пфениг јефтиније гориво спас за саме потрошаче", казала је Марићева за "Независне новине".

Истиче да ниже цијене горива неће утицати и на ниже цијене основних животних намирница.

- Иако горива појефтињује, неће се десити да дође до појефтињења основних животних намирница - казала је Марићева и истакла да је то сигурно апсурд у свему.

- Међутим, сигурно је да смо задовољни што се зауставио раст цијена и ако у наредном периоду дође до значајнијег пада биће то на велико задовољство грађана - закључила је Марићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    19h 41m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    19h 12m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    15h 28m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    19h 35m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    11h 23m
    2