Цијене јестивог уља у константном порасту

24.07.2021. 19:24
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У Српској су константно на снази тиха поскупљења основних животних намирница и осталих роба које грађани свакодневно морају да купују.

Ипак, док цијене неких производа бар један краћи период мирују, остале робе поскупљују буквално из мјесеца у мјесец, и то не за безначајне износе.

Примјера ради, од почетка године није прошао ниједан мјесец, да није скочила цијена уља или горива у Српској.

Подаци Завода за статистику Републике Српске показују да је литар уља у јануару коштао 2,32, а да му је цијена у јуну била 2,99 КМ, што је поскупљење од скоро 29 одсто.

Цијена уља је, у овом периоду, мјесечно у просјеку ишла за 13 фенига по литру.

Слика

С друге стране, литар горива у Српској у јануару је коштао 1,78, а у јуну ове године двије КМ, што је повећање од 13 одсто.

Уназад годину дана, односно, од јуна прошле до јуна ове године, литар горива у Републици Српској поскупио је за око 24 одсто, а литар уља за чак 40 одсто.

Ово оптерећује кућне буџете велике већине грађана Српске, с обзиром на то да је њихова платежна моћ таква да, и без поскупљења, једва могу да задовоље оне најосновније животне потребе. Било шта друго, што излази из оквира пуког преживљавања, себи тешко могу да приуште.

Подсјетимо, синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу кошта 1.930 марака, од чега се на трошак прехране односе 742 КМ, анализа је Савеза синдиката Републике Српске.

С друге стране, подаци Пореске управе Републике Српске показују да, од укупног броја запослених у Српској, за минималац и испод тог износа ради сваки осми запослени, док безмало половина радничке класе својим примањима не може да задовољи ни трошак прехране из поменуте корпе.

Коментари 0
Повезане вијести
Просјечна цијена продатих нових станова 2.690 КМ по квадрату Просјечна цијена продатих нових станова 2.690 КМ по квадрату
Ово је најотровнија биљка на свијету, а њено уље сви користе Ово је најотровнија биљка на свијету, а њено уље сви користе
Пуна корпа и даље само жеља Пуна корпа и даље само жеља
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  12h 9m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  10h 43m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  12h 12m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  10h 26m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  9h 0m
  0