Цијене јестивог уља у константном порасту

24.07.2021. 19:24
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У Српској су константно на снази тиха поскупљења основних животних намирница и осталих роба које грађани свакодневно морају да купују.

Ипак, док цијене неких производа бар један краћи период мирују, остале робе поскупљују буквално из мјесеца у мјесец, и то не за безначајне износе.

Примјера ради, од почетка године није прошао ниједан мјесец, да није скочила цијена уља или горива у Српској.

Подаци Завода за статистику Републике Српске показују да је литар уља у јануару коштао 2,32, а да му је цијена у јуну била 2,99 КМ, што је поскупљење од скоро 29 одсто.

Цијена уља је, у овом периоду, мјесечно у просјеку ишла за 13 фенига по литру.

Слика

С друге стране, литар горива у Српској у јануару је коштао 1,78, а у јуну ове године двије КМ, што је повећање од 13 одсто.

Уназад годину дана, односно, од јуна прошле до јуна ове године, литар горива у Републици Српској поскупио је за око 24 одсто, а литар уља за чак 40 одсто.

Ово оптерећује кућне буџете велике већине грађана Српске, с обзиром на то да је њихова платежна моћ таква да, и без поскупљења, једва могу да задовоље оне најосновније животне потребе. Било шта друго, што излази из оквира пуког преживљавања, себи тешко могу да приуште.

Подсјетимо, синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу кошта 1.930 марака, од чега се на трошак прехране односе 742 КМ, анализа је Савеза синдиката Републике Српске.

С друге стране, подаци Пореске управе Републике Српске показују да, од укупног броја запослених у Српској, за минималац и испод тог износа ради сваки осми запослени, док безмало половина радничке класе својим примањима не може да задовољи ни трошак прехране из поменуте корпе.

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Најчитаније
 • Грађани траже помоћ због змија
  19h 3m
  1
 • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
  22h 51m
  5
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  4h 56m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  8h 20m
  0
 • НБА играчу доживотна суспензија
  21h 13m
  0