Цијене нафте пале више од 2,0 одсто

23.06.2022. 10:56
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Цијене нафте су наставиле да се повлаче спустивши се данас за више од 2,0 одсто, јер инвеститори поново анализирају процјене ризика од рецесије и потражње за горивом због подизања камата у великим економијама.

Нафта Брент за јулску испоруку (фјучерс уговори) пала је за 2,5 долара или 2,3 одсто, на 109,22 долара за барел, а америчка сирова нафта WТI је појефтинила за 2,6 долара или 2,7 процената, на 103,46 долара по барелу, јавља Ројтерс.

Цијене оба међународно референтна типа нафте су ослабиле за чак три долара по барелу у раним јутарњим сатима на азијском трговању, након пада од око 3,0 процента на претходној сесији, спустивши се на најнижи ниво од средине маја.

- Тржишта нафте су под притиском јер су инвеститори забринути да ће повећање америчких каматних стопа зауставити економски опоравак и пригушити потражњу за горивом - каже Казухико Саито, главни аналитичар компаније Фуџитоми Секјуритиз.

Додаје да су амерички и европски хеџ фондови распродали своје позиције уочи завршетка другог квартала, што такође "хлади расположење инвеститора“. Према његовој процјени, WТI нафта би могла да падне испод 100 долара по барелу у САД-у прије празника 4. јула.

Аналитичари брокерске компаније Хаитонг Фјучерс објавили да би у ближој будућности могло да дође до повећања понуде јер има „све више података који доказују да је снабдијевање руском сировом нафтом мање погођено санкцијама него што је већина људи раније процјењивала".

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је у сриједу да је Русија у процесу преусмеравања своје трговине и извоза нафте ка групи земаља у развоју БРИКС-а након увођења западних санкција према Москви због напада на Украјину.

Коментари 0
Повезане вијести
Хреновкe повученe из продаје Хреновкe повученe из продаје
Ново појефтињење горива у БиХ Ново појефтињење горива у БиХ
Са тржишта БиХ повучен продужни кабл Са тржишта БиХ повучен продужни кабл
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  10h 19m
  0
 • На Јахорини ухапшен један од највећих бјегунаца у Европи
  6h 26m
  0
 • Марко Кубатлија од данас на челу Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ
  8h 33m
  9
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  10h 24m
  0
 • Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
  10h 31m
  1