Цијене некретнина у Српској биће још веће, а рокови за њихов завршетак упитни

06.04.2022. 09:58
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због превисоких цијена, али и несташице грађевинског материјала цијене некретнина биће још веће.

Истичу то саговорници "Независних новина" из овог сектора. Уједно, страхују да би могло доћи и до прекида радова.

Наиме, како је Борко Ђурић, власник Грађевинског предузеће "Крајина", рекао је за "Независне", цијене грађевинског материјала које скачу у небо одразиће се на грађевинске објекте чија реализација је у току.

- Сигурно ће доћи до поскупљења готових производа, а самим тим веће цијене некретнина утицаће на тражњу, јер куповна моћ није тако висока да то покрије у оној мјери у којој је била до појаве ових проблема с којима се сада суочавамо - рекао је Ђурић.

Истиче да је од повећања цијена, које већ извјестан период тресе овај сектор, још већи проблем мањак грађевинског материјала на тржишту.

- Несташица је већ присутна, а сигурно је да ће  у времену пред нама бити све израженија, јер је непредвидљиво како ће се кретати комплетна  ситуација - рекао је Ђурић.

Како је појаснио, због тренутне ситуције грађевинским фирмама биће угрожени рокови за завршетак радова.

- Сасвим је сигурно да ће неки грађевински објекти бити доведени у стање прекида радова, јер неће се моћи обезбиједити материјал и услови да се они заврше - истиче Ђурић.

Додао је да је јако тешко предвидјети шта ће се дешавати око цијена у овом сектору, јер како каже, све зависе од глобалних кретања.

- Најмањи је проблем оно што се дешава код нас, јер то је само посљедица нечега што долази извана - рекао је Ђурић.

Додао је да мало ко има велике залихе материјала, јер се, када је тржиште уредно, он набавља за наредних мјесец или два.

- Колико ми је познато, мало је оних који имају залиха за завршетак објеката који су започети и због тога ће се сигурно већина оних који се баве грађевинарством брзо суочити с тим проблемом - навео је Ђурић.

Да се већ осјети да је мањак грађевинског материјала на тржишту и да ће због тога рокови за завршетак одређених објеката бити упитни, каже и Маријана Миловић, извршна директорица  Фрађевинске фирме "Јокић-инвест" из Зворника.  

- Цијене грађевинског материјала скоро свакодневно расту, а и примјетно је да је мањак грађевинског материјала на тржишту па би самим тим с роковима испоруке могли бити у проблему, а сигурно је да ће доћи и до раста цијена некретнина - казала је Миловићева.

Истиче да се, када се упореди цијена квадрата прошле године с овом, биљежи раст за око 200 КМ.

- Конкретно, прошле године цијена некретина у Зворнику се кретала око 1.700 КМ, док сада износи и до 1.900 КМ по квадратом метру - рекла је Миловићева.

Из Привредне коморе Републике Српске недавно су рекли да су се због константног повећања цијена репроматеријала на свјетском тржишту, грађевинска предузећа из Српске суочила са бројним проблемима.

Наиме, предузећа из ове области која су се пријавила на јавне позиве, односно тендере за извођење радова, конкурисала су према цијенама материјала које су у том моменту биле актуелне на тржишту.

- С обзиром на то да цијене грађевинског репроматеријала расту скоро свакодневно, а да већи број пројеката није реализован одмах након потписивања уговора, већ је рок извршења радова пролонгиран из различитих, објективних разлога, жалби на тендере, промјене документације, привредници нису у могућности реализовати преузети посао по раније уговореној цијени - рекли су недавно из Привредне коморе Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте цијена прасића у Српској Расте цијена прасића у Српској
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 47m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 31m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 44m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 58m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 50m
    0